Kamer wil verdrag met Marokko opzeggen

Geen categoriejun 10 2014, 20:00
Goeie zaak
De Tweede Kamer heeft vandaag met ruime meerderheid ingestemd met een motie van de VVD om het socialezekerheidsverdrag met Marokko op te zeggen als onderhandelingen daarover in september geen resultaat hebben. Pikant detail was, dat verantwoordelijk minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vice-premier Lodewijk Asscher, de motie ontraden had.
De reden van de motie is het zogenaamde 'woonlandbeginsel'. Het niveau van de Nederlandse uitkeringen die naar mensen in Marokko gaan zijn daar een fortuin. De Kamer wil -net als het kabinet overigens- dat de hoogte van de uitkeringen worden aangepast aan de kosten van levensonderhoud in het ontvangende land, vandaar de naam woonlandbeginsel. Maar dat is volgens de rechter strijdig met het sociale zekerheidsverdrag met Marokko. Tot dusver hebben onderhandelingen hierover met Marokko niets opgeleverd.
Vorige week werd in de regeringscoalitie besloten dat de druk op Marokko wordt opgevoerd. Als dat land niet inbindt, wordt het verdrag in oktober opgezegd. Asscher zei afgelopen vrijdag nog, dat hij de druk vanuit de Kamer zal gebruiken om Marokko tot andere gedachten te dwingen.
Dit is natuurlijk volkomen logisch. Minder logisch is het, dat mensen die niet in Nederland woonachtig zijn überhaupt recht hebben op uitkeringen betaald van Nederlands belastinggeld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten