Kan Brazilië wereldkampioen worden zonder Neymar?

Geen categoriejul 05 2014, 18:59
Nee, nee en nog eens nee.
In de mooie - hoewel kwalitatief niet bepaald hoogstaande - wedstrijd tussen Brazilië en Colombia gisteravond gebeurde er iets bijzonder ernstigs. In sporttermen dan. Het Braziliaanse wonderkind Neymar werd keihard - maar mijn inziens per ongeluk - neergehaald door Zuniga, één van zijn Colombiaanse bewakers.
Hoewel Brazilië een overwinning uit het vuur sleepte, was het erg spannend én moeten we ons nu opeens afvragen of het thuisteam wel kans maakt tegen Duitsland.
In Brazilië zelf denkt men daar net zo over. Elsevier bericht:

Brazilië is opgelucht en blij met het behalen van de halve finales, na de zwaarbevochten winst (2-1) op de Colombianen vrijdagavond. Maar dat sterspeler Neymar nu door een zware rugblessure niet meer mee kan doen op het WK, zorgt voor woedende en bezorgde reacties.

Het is logisch dat de Brazilianen boos zijn - ze eisen dan ook een lange schorsing voor Zuniga - maar dat is allerminst terecht. Ik geloof er niets van dat het bewust was. Als Badr Hari zoiets doet, oké, maar Zuniga, een keurige nette voetballer die normaal gesproken geen vlieg kwaad doet en alles behalve een getrainde en professionele kickbokser is? Nee.
Belangrijker is natuurlijk dat dit echt een zware tegenvaller is voor Brazilië. Neymaar is hun grote ster. Hij verschijnt in alle reclamefilmpjes met betrekking tot het WK, zijn gezicht is te zien op allerlei posters in zijn thuisland, en hij neemt - of nam, eigenlijk - zijn team op sleeptouw als het even niet goed ging. Ook als Brazilië niet goed speelde was de tegenstander altijd een beetje bang: er was immers altijd Neymar, en die kon op elk moment toeslaan.
Vanaf nu is dat anders. Duitsland hoeft zich in de halve finale niet om hem te bekommeren en kan zich dus eigenlijk volledig op het eigen spel richten. Dit betekent dat die Mannschaft ineens dé favoriet voor de overwinning is - en dus voor een plek in de finale.
In Brazilië hebben ze dat ongetwijfeld ook door, waardoor de druk op het Braziliaanse elftal nog groter zal worden. Of ze daarmee om kunnen gaan is nog maar de vraag. Sterker nog, ik ga ervan uit dat het zonder Neymar niet redden. Voor de Brazilianen is dat vreselijk jammer en het einde van hun droom, maar voor de Duitsers en hun mogelijke tegenstanders in de finale (Nederland, Costa Rica, België of Argentinië) is dat buitengewoon goed nieuws.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten