Kanselier van Oostenrijk Sebastian Kurz: ''Vrede in Europa is alleen mogelijk mét Rusland''

Kanselier van Oostenrijk Sebastian Kurz: ''Vrede in Europa is alleen mogelijk mét Rusland''

In een mooi interview met het NRC Handelsblad in de weekendeditie, vertelt de Oostenrijkse conservatief Sebastian Kurz over zijn visie op Oostenrijk, Europa en de Europese Unie. Met zijn 31 jaren is hij de jongste kanselier ooit van Oostenrijk en leider van de conservatieve partij, ÖVP. Hij heeft met zijn conservatieve boodschap met anti-immigratie standpunten de vorige verkiezingen gewonnen en is een samenwerking aangegaan met de rechts-populistische FPÖ.

Het NRC lijkt hard in te gaan op Kurz. Zo pusht de krant hem een beetje in een verdomhoekje door hem in het interview neer te zetten als onruststoker en een toekomstig lid van de Visegrad-landen. Een groep van Midden- en Oost-Europese landen zoals Hongarije en Polen. Deze landen verzetten zich hard tegen het immigratiebeleid van de Europese Unie. Met zijn strenge boodschap gingen de alarmbellen rinkelen bij de eurocraten, die bang werden dat Kurz zich ging aansluiten bij deze groep landen.

''Nee dat is een verkeerde indruk. Pure propaganda, verspreid door sommige partijen hier in Oostenrijk. Al voor de verkiezingen gebruikten ze dat: het beeld van Kurz die wint en meteen lid wil worden van de Visegradgroep. Ik heb al vaak uitgelegd dat ik dit absoluut niet van plan ben. Dus ik herhaal dat nu weer.

Wij liggen in Europa ingeklemd tussen oost en west. Beide zijn onze buren. Natuurlijk willen we close blijven met de buren. Met álle buren. Zeker nu de spanningen tussen die twee zijn opgelopen is dat belangrijk voor ons. Wij zitten in het hart van Europa.''

Niet alleen dit punt lijkt een onderwerp te zijn voor het NRC om op te duiken, maar ook hun coalitie met het rechts-populistische FPÖ. Een partij dat vaak wordt aangeduid als 'extreem rechts'. De partij heeft dan ook wortels in het nationaalsocialisme en het nazisme. Enfin, tijden lijken te zijn veranderd, want door de keuze van Kurz lijkt de partij ineens salonfähig te zijn geworden. Kurz vindt het in elk geval belangrijk dat de coalitie blijft werken en tot nu toe gaat alles goed.

Sterker nog, vertelt Kurz, de sociaal-democraten waren zelf de eersten die de mogelijkheid van een coalitie onderzochten met de FPÖ:

''Zij [de socialisten] wilden niet weer met ons in een regering; zij wilden liever met de FPÖ regeren en waren ook bezig te onderzoeken of dat kon. Voor mij bleef er weinig anders over dan het met de FPÖ te proberen. Nu bekritiseren de socialisten ons vanuit de oppositiebanken omdat we met de FPÖ regeren. Terwijl ze het zelf óók wilden.''

Een sterk staaltje realpolitiek en vooral erg slim uitgespeeld voor iemand die zo jong en. Ze noemen hem dan ook niet voor niets een politiek wonderkind in Oostenrijk. Zelfs de aantijgingen van vermeende Russofilie lijkt Kurz handig weg te werken, door te wijzen op samenwerking in plaats van conflict.

''Vrede in Europa is alleen mogelijk mét Rusland, niet zonder Rusland. De geschiedenis bewijst dit. We moeten een manier vinden om iedereen uit de hoge boom te krijgen. De huidige polarisatie tussen oost en west bedreigt de vrede en veiligheid van Europa. Daarom moeten we onze relaties met Rusland verbeteren.''

Niet eerder heb ik een politicus gezien, die ook nog eens succesvol is, die zo keurig en goed aanwijst wat er aan de hand is en wat de juiste oplossingen zijn. Niet polariseren, geen gekke praatjes, geen gekke campagnestuntjes. Gewoon zeggen waar het op staat met de conservatieve waarden onder de arm. Hadden we maar zo iemand zoals Sebastian Kurz.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties