Kijk! Fleur Agema (PVV) sloopt zorgbeleid Rutte: 'Komende tien jaar willen ze nog eens helft ziekenhuizen sluiten!'

Kijk! Fleur Agema (PVV) sloopt zorgbeleid Rutte: 'Komende tien jaar willen ze nog eens helft ziekenhuizen sluiten!'

Fleur Agema bij M, het programma van Margriet van der Linden. Bron: Screenshot M.

Donderdagavond schoof Fleur Agema aan bij Margriet van der Linden om het over de gigantische problemen in de zorg te hebben. Voor de verandering was het daardoor een schitterende uitzending van M, Want Agema veegde echt op schitterende wijze de vloer aan met het wanbeleid van de kabinetten-Rutte inzake het zorgbeleid. Deze is jarenlang vakkundig gesloopt. Niet zonder gevolgen: heel veel problemen waar we nu tegen aan lopen komen daardoor, betoogde Agema, en niet eens zo zeer door corona.

"Als we het hebben over het bredere perspectief is, hoe zijn we hier gekomen?" vroeg Agema gisteren aan tafel bij M: "Kijk, corona is ons overkomen ‒ dat kan ik geen minister, geen premier kwalijk nemen. Maar als je ziet hoe er de afgelopen tien jaar met de zorg is omgegaan: vijf ziekenhuizen gesloten, negentien Intensive Cares gesloten, vijftien spoedeisende hulpposten, 843 minder medewerkers op de Intensive Care in vijf jaar tijd. Zó is er omgegaan met de zorg."

Het is een heldere uitleg, waarmee ze in één klap uitlegde waarom ons zorgsysteem zo slecht kan omgaan met "de extra druk" veroorzaakt door corona. Als het coronavirus een jaar of vijf á tien jaar geleden naar Nederland was gekomen was ons systeem in een veel betere positie geweest ermee om te gaan. Maar dit kabinet sloopt de zorg eerst en roept vervolgens dat wij onze vrijheden moeten opgeven omdat zíj de zorg kapot hebben gemaakt.

Je zou erom lachen als het niet zo enorm triest was.

Hoe dan ook, Agema ging natuurlijk gewoon verder: "Als je nu kijkt naar dat nog steeds die ziekenhuizen niet meer budget krijgen, op nul procent groei zitten, dan zie je dat we een kabinet hebben dat nog steeds niets met de zorg heeft. En als ik dan de begroting lees, dan zie ik dat ze de komende tien jaar nog eens de helft van de ziekenhuizen willen sluiten in een tijd dat het aantal 75-plussers verdubbelt."

Doe jezelf een plezier en abonneer je gratis en voor niets op mijn nieuwe Telegram-kanaal. Zo blijf je de hele dag door op de hoogte van het allerlaatste nieuws!

Jawel, dat lees je goed. Terwijl de boven-ons-gestelden allemaal roepen dat we de komende jaren nog meer pandemieën en dergelijke kunnen verwachten wil het kabinet niet meer ziekenhuizen bouwen, maar juist meer ziekenhuizen sluiten. "Wat er nodig is," concludeerde Agema, "is dat er een andere blik op zorg komt. Dan kunnen we misschien dit soort crises beter aan."

We wensen Agema veel succes hiermee. Maar de kans dat ze erin slaagt is miniem. Want Rutte en co. vinden het veel te fijn om a) flink te besparen door de zorg links te laten liggen en b) ons onze rechten gewoon af te pakken als wat er nog over is van de zorg 'overbelast' dreigt te worden. Wellicht dat ooit het roer omgaat. In de tussentijd is het aan de Fleur Agema's van de wereld om Rutte het vuur aan de schenen te blijven leggen over zijn zorgafbraak in verleden, heden... én toekomst.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties