Kindermishandeling propagerende dominee praat nonsens

Kindermishandeling propagerende dominee praat nonsens

Van kinderen heb je af te blijven.

Grote ophef vandaag. Een Katwijkse dominee zou ouders hebben geadviseerd hun 'zondige' kinderen te 'kastijden'. Verschillende jeugdinstellingen compleet over de zeik en voor de PvdA was het zelfs reden om Kamervragen te stellen. De dominee in kwestie - A. Vlietstra van de Hersteld Hervormde Kerk - laat in een reactie aan het Reformatorisch Dagblad weten dat hij slechts heeft geciteerd uit een 17e eeuws werk van ene dominee Koelman en dat van enige vorm van advies geen sprake is.

Tja, wie moeten we nou geloven? Gelukkig is het brondocument - de nieuwsbrief van Vlietstra's kerk - online terug te vinden, en kunnen we dat dus goed onderbouwd zelf beslissen.

Allereerst een paar zinssneden uit de door dominee Vlietstra geciteerde tekst: 'Als uw kinderen kastijding verdiend hebben, kastijdt hen dan zonder u te laten afhouden door het geroep of gesmeek van uw kinderen hoewel u wat verzachting mag geven.', 'Zoals u bij God overwint door bidden, zo zult u bij uwe kinderen overmogen door kastijden.' en 'Kastijdt meer wegens zonden tegen God dan wegens fouten omtrent uwe wereldse zaken.' Daar zit geen woord Spaans bij. Bovendien moet de kastijding worden gezien als Gods wil: 'Laat uw kastijdingen godsdienstig geschieden. Gebruik ze als Gods instelling. Bidt om een zegen daarover want alles wordt geheiligd door het Woord en door het gebed.' Ook dat is een geheel voor zichzelf sprekend citaat.

Tussenconclusie: Vlietstra kan lullen tot 'ie een ons weegt - tegenover het Reformatorisch Dagblad zegt hij '[W]ie de woorden van Koelman in het verband leest, ziet dat hij spreekt in liefde.' - maar het slaan van 'zondige' kinderen is voor de door hem geciteerde Koelman geen probleem. God wil het, vooral wanneer zij tegen Hem zondigen. Punt.

Is het dan zo dat Vlietstra slechts heeft geciteerd, en niet heeft geadviseerd? Zo van kijk maar wat je ermee doet, ik weet het ook niet? Het lijkt me sterk. De dominee haalt de tekst namelijk aan in het kader van een gelukwens aan de ouders van een pasgeborene. Leest u even mee wat Vlietstra vooraf aan het door hem geciteerde schrijft:

In verband met de opvoeding waartoe de ouders geroepen zijn geef ik graag enkele zinsneden door uit De Pligten der ouders in Kinderen voor God op te voeden, geschreven door Jacobus Koelman (1631 - 1695). Het door hem geschreven boekje is beslist nog niet uit de tijd, het is zelfs zeer lezenswaardig.

U moet natuurlijk helemaal zelf oordelen, maar zoals ik het zie is Vlietstra gewoon een lul met vingers die zich op sprookjesboekjes beroept om kindermishandeling te propageren en goed te praten. Zum Kotzen!

foto: chymothy27 - flickr

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties