shutterstock 1526209148

Klimaatmeisje Greta Thunberg is BOOS op Nederland wegens biomassacentrale in Diemen: 'Verhoogde CO2-uitstoot'

Geen categoriemei 09 2021, 14:06
Klimaatactiviste Greta Thunberg heeft forse kritiek geuit op de plannen voor een biomassacentrale in het Noord-Hollandse Diemen. De Zweedse Thunberg maakt zich zorgen over een verhoogde CO2-uitstoot door de centrale van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall.
Op Twitter gaat het welbekende 'klimaatmeisje' Greta Thunberg helemaal los op een artikel dat werd gepubliceerd in de Zweedse krant Dagens Nyheter. Energiebedrijf Vattenfall zou namelijk voornemens zijn om binnen één generatie fossielvrij te zijn. Dat willen ze compenseren door pellets te verbranden, onder meer in het Nederlands Diemen. Tegenstanders vrezen dat de CO2-uitstaat door kolenverbranding alleen nog maar meer zal toenemen.
Thunberg citeerde het nieuwsbericht op haar eigen social media-kanalen:

"Ieder jaar zullen meer dan 200.000 ton houten pellets worden verbrand in de geplande energiecentrale van Vattenfall in Diemen, Nederland. De investering maakt deel uit van de omschakeling van het bedrijf naar fossielvrij - maar dreigt in plaats daarvan te leiden tot een verhoogde uitstoot van kooldioxide."

Het idee van Vattenfall - in het kader van verduurzaming van het energiebedrijf - was eigenlijk om de biomassacentrale in Diemen de grootste van Nederland te maken. Hoewel het Zweedse bedrijf in 2020 besloot om de plannen voorlopig in de ijskast te plaatsen, is het hele onderwerp weer flink besproken na het activisme van Thunberg op Twitter.
Hoewel er dus nog helemaal geen besluit is genomen over de mogelijke komst van een biomassacentrale in Diemen, zeggen tegenstanders: "Deze acties wijzen er niet op dat het bedrijf zich aan het bezinnen is, zoals ze afgelopen zomer nog naar buiten bracht," aldus Fenna Swart van Comité Schone Lucht en Maarten Visschers van Leefmilieu in een brandbrief begin dit jaar.
En sowieso: het zal érg lastig vol te houden zijn dat een biomassacentrale iets positiefs bijdraagt aan het milieu, als zelfs Greta Thunberg - als icoon van de duurzaamheidsbeweging - zich in zeer felle bewoordingen uitspreekt tegen de bouw van zo'n zogenaamd klimaatvriendelijke kolos.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten