Knettergek Utrecht wil stadscentrum verwoesten om peperdure hoogbouw neer te zetten

Knettergek Utrecht wil stadscentrum verwoesten om peperdure hoogbouw neer te zetten

Waardoor het uitzicht op de Dom totaal verpest wordt.

Gekkigheid! In Utrecht hebben de politieke boven-ons-gestelden dat het anders moet. Op dit moment is het centrum van die stad namelijk historisch en, in één woord, prachtig. Maar dat mag niet. Zoals we allemaal weten is de Nederlandse geschiedenis immers vre-se-lijk. En dus wil de stad het centrum helemaal op de schop nemen.

Hoe? Door de oude, traditionele woningen waar gezinnen wonen te vervangen door peperdure hoogbouw. Die appartementen worden vervolgens voor een half miljoen en meer verkocht. De gezinnen die nu in het nieuwe Beurskwartier aan de Croeselaan wonen moeten niet klagen, wat het stadsbestuur betreft. Nieuw is immers goed. Dat het hele oude identiteit van Utrecht daarbij verloren gaat maakt deze lui helemaal niets uit. Niet zo gek natuurlijk, als puntje bij paaltje komt hebben zij helemaal geen liefde voor de Domstad. Dit in tegenstelling tot de bewoners.

Omdat ze het zo belachelijk vinden dat hun wijk verpest wordt hebben buurtbewoners nu een petitie opgezet. Daarin leggen ze uit dat dit onderwerp ze echt aan het hart gaat, wat natuurlijk niet zo vreemd is aangezien veel van die mensen daar geboren en getogen zijn.

Wij zijn de bewoners van het gebied, wat nu door de gemeente Utrecht het Beurskwartier wordt genoemd. Wij hebben onze eigen diverse samenleving, met zelfs een echte Limburger als buurman. Al jaren wonen wij met veel plezier samen en zijn een hechte gemeenschap geworden, samen in onze eigen bouwput aan het begin van de Croeselaan.

De buurt heeft al sinds 1936 gezinnen grootgebracht en sommigen wonen er al generaties samen. Het is ooit bedacht door Peter van der Wart, een Utrechtse architect die veel van de stadsontwikkeling van vlak voor de oorlog voor zijn rekening heeft genomen. Iconische gebouwen op de Neude, maar ook een groot deel van de Dichterswijk, allen gebouwd in het Utrechts plat. Een baksteen, die Utrecht kleur heeft gegeven door de jaren heen.

Het 'argument' dat de gemeente gebruikt is, hoe kan het ook anders, duurzaamheid. Jawel, de nieuwe gebouwen zouden duurzaam worden. En dus moet iedereen en alles daar voor wijken.

Als gevolg daarvan wordt de binnenstad van Utrecht niet alleen geruïneerd, maar moeten inwoners ook nog eens 15 jaar in een bouwput wonen. Voor je denkt dat ik overdrijf, nee, dat werkelijk wat de gemeente voor ogen staat:

De bouw zal ongeveer 10 to 15 jaar duren vanaf 2023 en wij zitten al een jaar of 15 in onze bouwput. Utrecht is zo ambitieus dat men van de bewoners heeft gevraagd om wel 25 jaar in de overlast te leven van de bouw. Generaties groeien nu op in de bouwoverlast. Kinderen weten niet beter dan de hele dag door werkzaamheden te horen, zelfs in de avonden en weekends.

Sterker nog, na 2030 gaat dit gewoon door en wordt er zelfs nog een schepje bovenop gedaan. Het gevolg is dat het centrum van Utrecht in één groot bouwproject verandert. Dit terwijl Utrecht juist één van de mooiste en gezelligste steden van Nederland is.

Iedereen is voor 'vooruitgang.' Maar dat is dit niet. Dit is een belachelijk project, verzonnen door boven-ons-gestelden (met een flinke bankrekening) die totaal geen band met deze stad hebben... en die de eisen van buitenlandse investeerders belangrijker vinden dan die van Utrechters. Het is een schande.

De eisen van de buurtbewoners zijn dan ook volkomen terecht én logisch:

Screen Shot 2017-04-30 at 17.14.23

Als dit project doorgaat is het echt een drama voor Utrecht, voor deze buurtbewoners, én voor de rest van Nederland. We zijn de afgelopen decennia al genoeg van onze identiteit kwijtgeraakt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties