Knettergek: OM wil GeenStijl censureren

Knettergek: OM wil GeenStijl censureren

Het OM is knettergek geworden. GeenStijl moet er nu aan geloven omdat het een creatieve foto plaatste van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.

Wat is Nederland toch een ziek land geworden, de laatste jaren. Als we tien jaar geleden dachten dat het niet erger kon worden zijn ze daar onderhand wel van genezen. Case in point: GeenStijl zit in de problemen omdat het een geshopte foto online zette van Jozias van Aartsen in de rol van James Foley. Blijkbaar ziet het Openbaar Ministerie dat als een bedreiging:

OM onderzoekt fotomontage op GeenStijl. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of GeenStijl zich strafbaar heeft gemaakt door een fotomontage met de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen op de website te plaatsen. Dat meldt het AD. Op de foto, die woensdag werd gepubliceerd, is gezicht van Van Aartsen over dat van de Amerikaan James Foley is geplakt, vlak voordat de journalist wordt onthoofd door strijders van IS. Het beeld stond bij een bericht waarin de westerse censuur van 'de gruwelijke werkelijkheid van alledag' wordt gehekeld.

Het is verdorie te belachelijk voor woorden: het Openbaar Ministerie doet er bijna een week over om te concluderen dat "Dood aan de joden" niet kan, maar GeenStijl wordt al binnen twee minuten na publicatie van een onschuldige afbeelding aangemerkt als verdachte.

Ironisch genoeg werd de foto gebruikt bij een rant tegen censuur. En hoe reageert het OM? Door mogelijk te eisen dat kritiek op censuur ook wordt gecensureerd. Je zou denken dat zelfs de autoriteiten begrijpen dat zoiets een tikje ironisch is, maar blijkbaar ontgaat ze dat volledig. Zij zien een gephotoshopte afbeelding met daarop één van de Grote Leiders van Politiek Correct Nederland en voila, GeenStijl wordt opeens slechter behandeld dan jodenhaters die voor een tweede holocaust pleiten.

GeenStijl zegt terecht dat het geen pas op de plaats maakt. Dagelijkse Standaard is het daar volledig mee eens (vandaar ook dat ik de foto bij dit artikel heb geplaatst). Het is te zot voor woorden dat dit soort dingen 'opeens' niet kunnen, alleen maar omdat de autoriteiten niet willen dat er gesproken wordt over bepaalde problemen.

Jarenlang was het publiceren van bizarre bewerkingen van Wilders nooit een issue. Zelfs Ernst Hirsch Ballin in een nazi-uniform kon gewoon door de beugel. Maar nu het ISIS-probleem in onze eigen wijken broeit, wordt er plots (en razendsnel) naar censuur gegrepen om het probleem te verdoezelen. Iedere vorm van censuur is verderfelijk, en iedere wens daartoe onderstreept de lafheid en onmacht van Westerse overheden om échte problemen (dus niet lullige fotofuckjes) te bestrijden. Censuur is ziek, een zwaktebod en vooral doodeng in een Westerse democratie. Er zijn volgens GeenStijl geen grenzen overschreden met de fotofuck van Van Aartsen. Laat ons met rust, het is verkansie.

Zo is het. Het OM zoekt het maar uit. GeenStijl heeft het recht om die fotoshop te plaatsen; het staat officieren van justitie en bepaalde burgemeesters die daar moeite mee hebben vrij om te verhuizen naar een land waar dergelijke praktijken niet zijn toegestaan. In Noord-Korea kunnen ze bijvoorbeeld nog wel wat boeren gebruiken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer