Knettergekke hoge bankier ING: 'Crisis was bepaald niet de grote ramp die sommigen er in willen zien'

Knettergekke hoge bankier ING: 'Crisis was bepaald niet de grote ramp die sommigen er in willen zien'

Kan iemand dit vertellen aan al die mensen die uit pure wanhoop hun eigen leven genomen hebben?

Het bankierswezen is net als de gokwereld: als puntje bij paaltje komt wint 'het huis' altijd. Dat blijkt maar al te duidelijk uit het wereldvreemde interview dat ING Chief Risk Officier Wilfred Nagel onlangs gaf aan het AD.

Tijdens het interview laat Nagel namelijk weten dat die 'crisis' van 2007/2008 best meeviel. Hij en zijn vrienden hadden er wel wát last van, maar uiteindelijk bleek het allemaal prima te gaan. Toch nog.

"Voor ING was het natuurlijk een traumatische ervaring en daarmee voor mij als werknemer ook, hoewel ik zelf destijds in Azië zat. Je loopt ergens 15 jaar rond en denkt dat het goed gaat en dan blijkt dat je het toch op een paar belangrijke fronten redelijk mis had. Dat is schokkend. Tegelijkertijd was het, als je er op macroniveau naar kijkt, natuurlijk niet 'the great disaster' die sommigen er in willen zien."

En:

"Nou ja, je moet de persoonlijke problemen die individuen in zo'n dip meemaken niet bagatelliseren, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de lange termijnontwikkeling van het bnp dan zie je natuurlijk een dip na 2007. Maar je ziet ook dat het daarvóór veel harder groeit dan gemiddeld en daarná relatief snel weer op het oude niveau komt. En huizenprijsdalingen van 40% zoals we in de jaren zeventig zagen, hebben we dit keer ook niet gezien."

Oh ja, natuurlijk valt het allemaal wel mee! Wel voor meneer de Chief Risk Officier die in die jaren overigens in Azië werkte waar de crisis veel minder voelbaar was... en die natuurlijk ook heel blij bakken met geld verdiende. Ja, voor hem valt er daar inderdaad mee te dealen.

Helaas voor meneer de bankier zijn er nogal wat mensen die hele andere ervaringen hebben. Nee, dan heb ik het niet over de bankiers die de crisis veroorzaakt hebben (ja, echt), maar over de gewone man en vrouw, die hun vermogen razendsnel zagen verdampen en van de ene op de andere dag tot aan hun nek in de problemen zaten. Of, zoals Ancilla van de Leest Twittert:

Dit soort bankiers kennen werkelijk geen schaamte. Dat is al erg genoeg, maar ongelooflijk genoeg zijn ze nog zo arrogant om dat publiekelijk duidelijk te maken ook. Ongelooflijk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties