Knettergekke peilingen voorspellen spannende avond voor Republikeinen in South Carolina

Geen categoriefeb 20 2016, 12:00
Over pakweg een halve dag weten we waarschijnlijk welke Republikein de primary van South Carolina heeft gewonnen. Wordt het Trump, Cruz of toch Rubio?
Vandaag gaan in de Amerikaanse staat South Carolina de kiezers naar de stembus, om te kiezen welke Republikein er volgens deze zuidelijke staat mag gaan strijden om het presidentschap. Peilingen geven een instabiel beeld aan. Een Wall Street Journal-poll van gisteren gaf aan dat Donald Trump weliswaar bovenaan staat met 28%, maar op slechts 5 procentpunten afstand gevolgd wordt door de Texaanse senator Ted Cruz.
De meeste andere peilingen hebben Trump ver boven de 30, en Ted Cruz net onder de 20.. op minder dan een procent gevolgd door Marco Rubio, die hersteld lijkt van z'n "robotblunder" in een debat twee weken geleden. Sommige peilingen hebben Rubio zelfs op de tweede plek, zoals de American Research Group en de Augusta Chronicle. In die laatste peiling staat Rubio maar drie procent achter op Donald Trump, wat binnen de foutmarge ligt. Rubio kreeg deze week ook een ondersteuningsverklaring van de populaire gouverneur van South Carolina, Nikki Haley. Ook dat zal hem zeker niet in de weg zitten.
Realistisch gezien kan een overwinning van Trump, Cruz óf Rubio in South Carolina dus niet worden uitgesloten. De spanning is dus om te snijden. Kijken dus, vanavond!
Ook interessant om in de gaten te houden: Jeb Bush is all-out gegaan in de staat, en heeft z'n hele familie campagne laten voeren voor hem. Als hij ondanks deze troefkaart geen goede finish neerzet, is z'n campagne dan écht dood. Erop of eronder dus, voor de geplaagde oud-gouverneur die door Donald Trump als "low energy candidate" is weggezet.
Overigens gaat het niet alleen spannend worden in South Carolina: de Democraten mogen naar de stembus in Nevada. Hillary Clinton ligt daar in moeilijk te peilen caucussen voor op Bernie Sanders, maar de voorsprong is flinterdun.
Als Sanders wint zal bij het Democratische establishment alle paniek toeslaan, want Nevada wordt door het kamp-Clinton al maanden opgevoerd als een 'firewall'. Tuurlijk, Sanders doet het leuk in early voting states Iowa en New Hampshire, was de gedachte, maar zodra het Westen en het Zuiden aan stemmen toekomen bakt de socialistische senator er niks meer van. Een overwinning in Nevada kan die theorie bij het grofvuil parkeren.
Wie vanavond dus niet kan slapen en spannende tv wilt, raad ik aan om via CNN of via een online livestream van Fox News de uitslagenavond te kijken. De uitslagen kunnen namelijk nog weleens een bijzonder grote impact hebben op zowel de Republikeinse als de Democratische race.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten