Koerswijziging CDA levert niets op

Geen categorieokt 16 2013, 9:00
Het CDA was altijd een constructieve partij. Tot de laatste paar maanden. Buma en kornuiten gaan vol op het oppositie-orgel. Even leek dat succesvol, maar schijn bedriegt.
Vol verbazing zat ik onlangs naar de peiling van afgelopen zondag van Maurice de Hond te kijken. Het gesloten akkoord werd zowaar enthousiast ontvangen. De deelnemende partijen kregen er maar liefst vier zetels bij. De gemiddelde Nederlander zit helemaal niet te wachten op verkiezingen, zoveel werd wel duidelijk.
De winst van de betrokken partijen kwam bijna in z'n geheel bij het CDA vandaan. Dat vond ik zo mogelijk nog opmerkelijker. Het CDA voer de afgelopen tijd immers een geheel andere koers. Niets meer landsbelang, verantwoordelijkheid nemen en constructief zijn. Nee hoor. Gewoon keihard nee zeggen. De deur dicht gooien en flink rechtse taal uitslaan. Hier op DDS klonken herhaaldelijk lovende woorden. In de peilingen ging het zachtjesaan, heel zachtjesaan, iets beter. En dan ineens, pats, boem! Minus drie zetels, van negentien naar zestien.
Bescheiden
Zestien zetels voor het CDA! Voor een CDA dat rechtse taal uitslaat. Dat is een winst van drie ten opzicht van de vorige uitslag. Op zich niet slecht, zou je zeggen. Maar als je naar de VVD kijkt, is het ineens een dramatisch bescheiden groei. De VVD staat nog steeds op -21 zetels! Van die 21 zetels weet het CDA er maar drie mee te pikken! Maar drie! De andere zetels zitten allemaal bij de PVV. Met 33 zetels in de laatste peiling nog steeds de grootste. Een winst van maar liefst achttien blauwe stoeltjes.
Daar zit het grote probleem voor het CDA. Het gaat niet om rechtse taal uitslaan, het gaat niet om oppositie voeren, het CDA lukt nog steeds één ding niet. Het heeft nog steeds geen antwoord op Geert Wilders. Op het moment dat Jan-Peter Balkenende (voordat het CDA met de PVV in zee was gegaan overigens) van zijn 41 zetels, twintig zetels verloor, won de PVV er vijftien. Ik durf de stelling aan dat het gros daarvan ex-CDA'er was. Een hoop van die CDA'ers zijn bij de laatste verkiezingen (2012) even uitgeweken naar de VVD, maar nu weer teruggekeerd op het PVV-honk.
Europa
Blijkbaar kan de rechtse kiezer nog maar één kant op. Ik denk dat het CDA de komende tijd een antwoord moet geven op twee belangrijke vragen. Wat is de visie van het CDA op Europa? Is het allemaal hosanna en lang leve de EU in de gloria? De laatste verkiezingen leek het daarop. U kent het resultaat. Daarnaast moet het CDA een antwoord zien te vinden op het vraagstuk van de islam en integratie.
De rechtse kiezer laat zich niet inpalmen met wat rechts gezwam over lastenverzwaringen en nivelleren. Daarvoor is het CDA de afgelopen jaren veel te vaak gedraaid. Zoals de wind waait, waait ons jasje, stem CDA! Mooi niet dus. Als het CDA echt indruk wil maken, moet het roer nog verder om! Want als er bij de komende verkiezingen weer een strijd op links-rechts ontstaat (PVV-SP of VVD-PvdA bijv.) lopen er nog veel meer kiezers weg bij de Christen Democraten.
Dan past de CDA-fractie na de volgende verkiezingen in één Fiat 500.
U kunt mij volgen op Twitter. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten