Komt er een nieuwe oorlog tussen Libanon en Israël?

Geen categoriedec 16 2013, 19:00
De spanning tussen Israël en Libanon loopt op. Gisteren werd door een schutter uit het Libanese leger een Israëlische militair gedood. Vanmorgen schoot het Israëlische leger twee verdachte Libanese militairen neer.
Gisteren schoot een schutter uit het Libanese leger op een Israëlische auto in de buurt van de grensovergang bij Rosh Hanikra. Bij die schietpartij kwam een Israëlische militair om het leven. Israël diende meteen een klacht in bij de VN, voor wat het waard is. Agressie wordt niet geaccepteerd, zei men. Ook benadrukte Israël dat het recht op zelfverdediging gebruikt zou worden door het Israëlische leger, indien nodig.
Vannacht heeft Israël van dat recht gebruik gemaakt. Israëlische militairen zagen iets verdachts en hebben op twee Libanese militairen geschoten. Of deze militairen de aanval hebben overleefd, is niet bekend. Het kan natuurlijk zijn dat de Israëlische militairen hebben gemist of dat de Libanezen enkel gewond zijn geraakt.
Vergeldingsacties
Hoe dan ook, deze incidenten zijn de volgende in een lange rij. Een aantal maanden geleden werden er vanuit Libanon raketten afgevuurd op Israël. Het land reageerde met luchtaanvallen en bombardementen. Of Israël nu, na de moord op deze Israëlische militair, weer vergeldingsacties in petto heeft, is afwachten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de reactie vanuit Libanon op de schietpartij afgelopen nacht.
In Libanon is het de laatste tijd erg onrustig. Het land is instabiel. Hezbollah, de zeer invloedrijke Libanese terreurorganisatie, vecht in Syrië aan de kant van Assad. Men steunt de sjiieten dus, en dat is geen verrassing, Hezbollah is een sjiitische organisatie. Soennieten van over de hele wereld, maar zeker die in Libanon, vinden dat bagger. De afgelopen maanden waren er dan ook verschillende aanslagen over en weer. Het land is tot op het bot verdeeld. De onrust bij de buren zal Israël zorgen baren.
Speelruimte
In 2006 viel Hezbollah een grensovergang van Israël aan en doodde daarbij verschillende militairen. Dit leidde tot een oorlog waarbij honderden doden vielen. Veel overeenkomsten dus met de gebeurtenissen van gisteren en vannacht. Of de spanning tussen Israël en Libanon nu weer tot een oorlog zal leiden, valt nog maar te bezien. Israël zal absoluut eerst tot tien tellen voordat het aanvalt. De hele wereld zit er immers bovenop. Het land heeft niet al teveel speelruimte.
Aan de andere kant zal Libanon ook niet staan te springen om een oorlog. Israël is namelijk veel sterker. Komt nog bij dat Hezbollah momenteel zijn energie, mankrachten en wapens hard nodig heeft in Syrië. Een strijd op twee fronten is altijd nadelig. Aan de andere kant kan een oorlog met Israël de partijen in Libanon wel bij elkaar brengen. Wat is er ten tijde van onrust en spanning beter dan een gezamenlijke vijand?
Het lijkt erop dat de situatie met een sisser zal aflopen. Zeker weten doet echter niemand dat. Het blijft het Midden-Oosten...
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten