Koolhydraatarm eten is lekker, gezond en verhoogt de vetverbranding

Koolhydraatarm eten is lekker, gezond en verhoogt de vetverbranding

Een beetje op de hoogte van voeding of diëten, ben je logischerwijs ook wel bekend met het fenomeen koolhydraatarm eten. Het is een manier van eten waarbij je de koolhydraten in je voedingspatroon beperkt, althans de snelle varianten die je meestal in koek en snoep vindt. Deze manier van eten, het is overigens ook wat je drinkt, wordt tevens vaak ingezet voor afvallen.

Er zijn alleen nog best wat misvattingen die de wereld uitgeslingerd moeten worden. En een daarvan is dat je helemaal geen koolhydraten meer zou mogen. Dat is namelijk niet waar. Of dat je het alleen kan doen, wanneer je wil afvallen. Het is voor iedereen een gezondere manier van eten en drinken. Verder is het ook niet echt een dieet, maar meer een leefstijl.

Hoe ook jij kan beginnen met een koolhydraatarm voedingsschema (het kan toepassen ervan in de praktijk) gaan we je hieronder laten zien.

Hoe kan je met koolhydraatarm eten afvallen?

Wellicht is het eerst leuk om een beetje door te krijgen, waarom je er eigenlijk mee kan afvallen. Dat zit hem in het feit dat je veel minder suikers gaat binnenkrijgen. En dat zijn nou precies de stoffen die je moet vermijden tijdens het afvallen. Ze maken je namelijk snel dikker door hormoonveranderingen, verhoogde insulinepieken en bv. suikerverslaving waarbij je steeds meer gaat eten en snel overgewicht ontwikkelt.

Verder krijg je meer van de andere macronutriënten binnen die je juist wel gaan helpen afvallen namelijk complexe koolhydraten, eiwitten en vetten (bij voorkeur zoveel mogelijk onverzadigd).

Natuurlijk wordt er ook niet in overvloed geconsumeerd bij een echt koolhydraatarm dieet, maar zal het aantal calorieën netjes in lijn lopen met je gewenste doelstellingen. Voor afvallen is het namelijk altijd belangrijk minder te eten en drinken dan je verbruikt. Het aantal calorieën speel dus altijd een rol voor wanneer je serieus wilt afvallen.

Koolhydraatarm eten wanneer je niet wilt afvallen?

Het is overigens ook niet zo dat je altijd moet willen afvallen, om koolhydraatarm eten in je leven toe te laten. Zo zijn er zat mensen die niet veel snoepen en gezond eten, waarbij ze ongemerkt al een koolhydraatarme leefstijl hebben.

Wat je namelijk ziet bij een dergelijke voedingspatroon, is dat er doorgaans veel onderwerkte voeding wordt genomen. Je kan hierbij denken aan dingen die voor het grootste deel zo uit de natuur komen zoals verste groentes, fruit (beperkt), noten, zaden, pitten, granen, vlees, vis, kip en meer.

Mensen die niet veel snoepen, frisdrank nemen of andere toegevoegde suikers gebruiken in hun voeding gebruiken zo waarschijnlijk al een hoop koolhydraatarme producten die ze consumeren.

Koolhydraatarm ontbijt

Waar moet je dan aan denken bij een koolhydraatarm ontbijt? Je kan bv. gebakken eieren nemen en hier van alles bij eten. Denk hierbij aan spek, groentes of nootjes die jij eroverheen sprenkelt. Het is helemaal niet zo moeilijk om een lekker ontbijt te maken die aan de richtlijnen van koolhydraatarm eten voldoet. Je moet alleen wel even goed kijken naar wat je klaarmaakt.

Koolhydraatarme lunch

Bij een koolhydraatarme lunch zou je een bak met magere kwark of yoghurt kunnen nemen en hier wat kleine stukjes fruit doorheen gooien. Let alleen wel een beetje op het soort fruit. Sommige fruitsoorten bevatten namelijk veel meer suikers dan andere. En ook al zijn het natuurlijke en gezonde suikers, die je lichaam gerust kan gebruiken …je moet ze ook weer niet in overvloed nemen. Maar wat stukjes van de juiste fruitsoort is perfect. Je kan er ook nog wat granen doorheen gooien, waarmee je een beetje extra complexe koolhydraten binnenkrijgt.

Koolhydraatarm diner

Een koolhydraatarm diner kan je ook heel lekker maken, vaak wordt er ook iets van vlees, vis of kip bij gegeten. Je kan dit geel goed combineren met verse roerbakgroentes en bv. zoete aardappel. De mogelijkheden zijn eindeloos en je hebt zoveel keuze dat niet alleen jij, maar ook het hele gezin er lekker van kan mee eten.

Waarschijnlijk hebben ze niet eens door dat het koolhydraatarm is en zullen ze er rijkelijk van smullen. Je kan de vlees, vis of kip bakken in gezonde zonnebloem- of olijfolie, zelfs in kokosolie. Die laatste is dan wel verzadigd maar wel een natuurlijk bron, wat het evengoed gezond maakt (met mate natuurlijk). Je hoort het steeds vaker gebruikt worden om mee te braden.

Je hebt waarschijnlijk zelf al wat ideeën, maar wil je nog meer inspiratie over hoe je een koolhydraatarm diner kan voorschotelen dan kun je deze recepten proberen die ook goed in de smaak vallen.

Welke koolhydraatarme tussendoortjes kan je nemen?

Naast de lekkere koolhydraatarme maaltijden die er zijn, heb je natuurlijk ook weleens trek in een tussendoortje. En die zijn er ook genoeg in koolhydraatarme vorm. Wanneer je door de supermarkt loopt en een beetje goed oplet, zijn er al sommige koolhydraatarme snacks te vinden. Ze spelen namelijk mooi mee in de hype die er nu ontstaat omtrent koolhydraatarm eten. Je hebt ook hele webshops waar je allerlei “snoep” en andere dingen kan krijgen, die allemaal koolhydraatarm zijn.

Wij raden je echter aan voor meer natuurlijke bronnen te gaan. Die blijven uiteindelijk toch het beste. Een lekkere tomaat, paprika of frisse komkommer zijn al hele simpele voorbeelden, maar er is nog veel meer waarmee je de lekkere trek kan stillen.

Ben je benieuwd welke onwijs lekkere tussendoortjes dit zijn? Ontdek dan snel de wereld van koolhydraatarme tussendoortjes, zoals deze tussendoortjes waarvan je zal gaan watertanden. Ideale koolhydraatarme snacks!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
voedsel Dieet koolhydraten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties