Kremlin: "Neerschieten Russisch vliegtuig was geplande provocatie van Turkije"

Geen categorienov 25 2015, 15:00
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov reageert woedend op de Turkse actie.
Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, reageerde vandaag in een persconferentie op het neerschieten van een Russisch SU-24 gevechtsvliegtuig door Turkije. Het toestel werd neergeschoten boven Syrië, dus niet in het Turkse luchtruim. Volgens Lavrov lijkt de Turkse actie op een "geplande provocatie".
Volgens Turkije gaat het om een vergissing – de Turkse troepen zouden niet op de hoogte zijn geweest dat het om een Russisch vliegtuig ging. Dat excuus wijst Lavrov resoluut van de hand:

"We hebben gegronde twijfels er vanuit te gaan dat het een ongeluk was en we verzamelen bewijs dat moet aantonen dat dit het niet was."

"Waarom hebben de Turken de noodcommunicatie met Rusland niet gebruikt voordat ze de SU-24 naar beneden schoten?"

Er was een hotline tussen Turkije en Rusland voor directe crisiscommunicatie, waardoor het incident eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Dat schept twijfel over de Turkse verklaring. Lavrov vermoedt dat Turkije rebellen beschermt in het gebied waarboven het Russische toestel werd neergehaald. Rusland helpt de Syrische president Assad in de strijd tegen de rebellen, terwijl Turkije de rebellen juist steunt. Overigens sluit Lavrov uit dat Rusland een oorlog tegen Turkije begint vanwege de aanval.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Russische collega voor de dood van één van de piloten van de SU-24. Het toestel had twee piloten, die de schietstoel gebruikten om te ontkomen. Één van hen werd vervolgens opgepikt door Syrische troepen, maar de ander werd gedood door jihadisten in de omgeving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten