Kwart Nederlanders gaat deze zomer niet op vakantie

Kwart Nederlanders gaat deze zomer niet op vakantie

Dat geldt met name voor huishoudens met een beneden modaal inkomen.

Uit de Vakantiegeldenquête 2015 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 26% van de Nederlanders niet op vakantie gaat tijdens de zomervakantie.

Dat dit cijfer vrij hoog is komt doordat veel huishoudens met een beneden modaal inkomen (minder dan 1750 euro netto per maand) én heel veel alleenstaanden thuis blijven. In het laatste geval heeft dat ongetwijfeld te maken met het inkomen (de gemiddelde alleenstaande verdient minder dan het gemiddelde gezin), maar eerst en vooral ook met het gebrek aan gezelligheid. Lekker "in je eentje op vakantie" klinkt veel minder aantrekkelijk dan "met je gezin op pad."

Verder blijkt uit het onderzoek:

Nederlanders die wel weggaan, geven gemiddeld 2.600 euro uit tijdens de zestien dagen die zij door de bank genomen weg zijn. Inkomens beneden modaal spenderen gemiddeld 1.500 euro aan hun vakantie. Hogere inkomens geven zo'n 4.000 euro uit aan hun reis.

31 procent van de Nederlanders gaat dit jaar een keer op vakantie. Twee op de tien mensen gaan twee keer op reis, terwijl 14 procent drie keer of vaker gaat. Het zijn vooral de hogere inkomens die twee keer of vaker op vakantie gaan.

Ook is het opvallend dat huishoudens met een boven modaal inkomen vaak twee tot drie weken op vakantie gaan. Huishoudens met een beneden modaal inkomen kunnen zich dat echter niet veroorloven; zij gaan gemiddeld een weekje weg. Dit verklaart het verschil tussen de bedragen die huishoudens uitgeven aan hun vakantie natuurlijk ook meteen.

Mijn vraag aan onze lezers: gaan jullie dit jaar op vakantie? Zo ja, waar naartoe en hoe lang blijf je weg?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Zomervakantie arbeid

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties