Laat Ruud Lubbers toch met rust

Geen categoriemei 14 2014, 15:14
Rare verdachtmakingen tegen de oud-premier op Joop.nl en bij RTL Nieuws.
Zoals we allemaal nog wel weten heeft Lubbers in juni afgelopen jaar (waarschijnlijk per ongeluk) verklapt dat er inderdaad kernwapens op een militaire basis in Volkel liggen. Het Openbaar Ministerie ging daarna over tot onderzoek, en besloot uiteindelijk van vervolging af te zien. So far, so good. Nu blijkt dat Lubbers ook brieven heeft zitten schrijven aan het OM en aan de Tweede Kamer over zijn eigen mogelijke vervolging. Uit De Telegraaf:

Oud-premier Ruud Lubbers heeft alles op alles gezet om te ontkomen aan strafvervolging wegens het onthullen van staatsgeheimen. Hij schreef daarover brieven aan de hoogste baas van het Openbaar Ministerie en de voorzitter van de commissie-stiekem in de Tweede Kamer.

Dat zou blijken uit documenten in handen van RTL Nieuws.

Na bekendwording van dit nieuwsfeitje konden een aantal media het trekken van verbanden waarvoor geen enkel bewijs bestaat, niet laten. Zo suggereert RTL Nieuws dat er een vorm van 'klassenjustitie' gepleegd is, en Joop.nl trekt gewoon doodleuk een causaal verband ("Lubbers ontliep proces door Justitie te bestoken met brieven").
De stelling dat Lubbers' brieven er daadwerkelijk in geslaagd zijn het hachje van de oud-premier te redden - en dat seponering dus niet sowieso al zou zijn gebeurd - lijkt voornamelijk op papier gezet om weer eens een leuk relletje te kunnen bouwen tegen een politicus. Nu Samsom en Rutte de gelederen goeddeels gesloten houden, wordt daarom gekeken of er wat gestookt kan worden bij het enorme register aan oud-politici.
En stoken, dat is het zeker. Wat waarom proberen media het schrijven van brieven zo ontzettend verdacht te maken? Echt, wat is er mis met corresponderen? Niets! Dit is het grondwettelijke recht van iedere Nederlander! Sla artikel 5 (petitierecht) en artikel 7 (vrijheid van meningsuiting) maar op na. Lubbers mag iedereen die hij wil een brief schrijven, en zeker de overheid. Daar is niks verkeerds aan.
Waarom ik dit betoog overigens houd? Niet omdat ik het allemaal zo zielig vindt voor Lubbers. Want in alle eerlijkheid: dat dit zou gaan gebeuren, kon de staatsman zeker zien aankomen toen hij het nodig vond z'n mond voorbij te praten over de kernwapens in Volkel. Nee, waar ik geen zin in heb is dat de media straks wéér een gekwetste CDA-politicus overal aan het woord laten, waardoor Lubbers overal zijn klaagzang kan houden. Alsjeblieft zeg, liever niet. Eén Dries van Agt-huilebalk is wel weer genoeg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten