Labour in paniek door Farage

Geen categoriemei 24 2014, 11:29
Labour is in paniek door de succesreeks van UKIP.
De uitslag van de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië wordt morgen pas bekend gemaakt, maar er wordt vanuit gegaan dat UKIP daar flink bij heeft gewonnen. Als dat klopt (en dat is vrijwel zeker zo) heeft het Britse establishment een flinke klap gekregen.
Sterker nog, dat is sowieso al het geval. Afgelopen donderdag waren er namelijk niet alleen verkiezingen voor het EP, maar ook lokale verkiezingen in Groot-Brittannië. En daarbij heeft UKIP óók al fantastisch gepresteerd.
Volgens The Telegraph heeft Labour de verkiezingen qua stemaandeel gewonnen (31%), gevolgd door de Conservatives (29%) en... jawel... UKIP (17%). Op de vierde plaats volgen de Liberal Democrats die genoegen hebben moeten nemen met een magere 13%.
Veel mensen zullen dan denken dat Labour behoorlijk tevreden kan zijn. Vanwege het Britse electorale systeem is dat alles behalve waar:

Labour gained more than 270 council seats and won control of local authorities from the Conservatives in London and Derbyshire, also gaining the largest share of the vote. But Ukip gains helped deny Labour victory in Thurrock in Essex, one of its top targets for next year’s general election. Mr Miliband’s party also fell short in key councils such as Swindon, Walsall and Tamworth, and failed to take Trafford from the Tories. One of the results that did most to shake Labour was in Rotherham, South Yorkshire, a traditional Labour stronghold where Ukip took 10 council seats.

Het is zo 'erg' (voor ons natuurlijk: positief) dat Labour-toppers hun leider Ed Miliband anoniem al in de rug steken. Eén van hen zegt: "The have been trying to say that everything is fine. But there is a lot of anger towards Ed Miliband and his team. Things are not going as well as they should be." Ed Balls, de 'shadow chancellor' (minister van Fin) had er ook iets over te zeggen: "It’s not good enough yet for Labour. We’ve got more to do if we’re going to really win the argument." Dat is natuurlijk een directe aanval op zijn eigen leider. Die is immers verantwoordelijk voor de strategie om UKIP te bestrijden.
UKIP probeert duidelijk vast te houden aan een behoorlijk klassiek-liberaal program waardoor het flink wat kiezes heeft afgepakt van de Tories, maar Farage en co. halen nu ook stemmen weg bij de sociaaldemocraten van Labour. Labour heeft die aanval af geprobeerd te slaan door UKIP weg te zetten als racistisch en nationalistisch. Wat de leiding van die partij blijkbaar niet begrijpt is dat heel veel Labour-kiezers helemaal niet blij zijn met de hoge immigratiecijfers. Zij, niet Miliband, wonen in wijken waar het wemelt van niet-geïntegreerde immigranten die de basisprincipes van de Britse cultuur afwijzen. Zij zien dagelijks wat daar gebeurt en hebben er genoeg van. En zij hebben lak aan de politiekcorrecte verhalen van het establishment.
Miliband probeert vooral kiezers terug te winnen door het over de economie te hebben, maar daar gaat hij het niet mee redden. Als hij een kans wil maken om het premierschap binnen te slepen zal hij de aanval van UKIP moeten pareren. Dat kan alleen door sommige standbeelden van die partij over te nemen. Doet hij dat niet dan blijft hij gewoon de leider van de oppositie.
En die kant gaat het nu op; niet omdat de Tories hun rivalen van Labour zo effectief bestrijden, maar omdat UKIP dat doet. Farage vormt tegenwoordig een bedreiging voor de hele politiek. Als hij zo door gaat beëindigt hij de carriere van Miliband ... en die van Cameron misschien óók.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten