Lampedusa

Geen categoriemrt 23 2011, 8:59
Welkom op Lampedusa, droomeiland voor Italiaanse shakedown artists, eurocraten en populisten.
Joosts Koffiehoekje van gisteren schetste een Breugeliaanse nachtmerrie van een door Noord-Afrikaanse bootvluchtelingen overspoeld Italiaans eiland als voorbode van een onvermijdelijke volgende, duizend maal grotere vluchtelingengolf. Miljoenen vluchtelingen zouden namelijk onze kant opkomen als het in Noord-Afrika echt fout zou gaan.
Ik geloof er geen ene mallemoer van. We hebben nu gewelddadige opschuddingen gehad in Jemen, Bahrein, Syrie, Tunesie, Egypte, Algerije, Marokko en Libie. Als ze met zijn miljoenen tegelijk onze kant op hadden willen komen, hadden ze de afgelopen maanden een perfect alibi gehad. Maar ze kwamen niet. Alleen in Libie kwam daadwerkelijk een vluchtelingenstroom op gang, een stroom die geheel in de regio werd opgevangen. De exodus vanuit de vluchtelingenkampen leidde vervolgens niet naar Europa maar naar Egypte, land van herkomst van de meeste in Libie verblijvende gastarbeiders. Ik sluit uiteraard niet uit dat als in de Maghreb daadwerkelijk Armageddon uitbreekt we alsnog een miljoenenstroom op gang zullen zien komen, maar voorlopig hebben we die dus niet gezien.
Waarom dan al die drukte over die paar duizend Tunesische jongemannen op Lampedusa? Omdat het zo lekker past in allerlei politieke agenda's.
Italiaanse bestuurders zien er bijvoorbeeld een ideaal middel in om Brussel nog wat extra geld te ontfutselen. Logisch dus dat ze nog voordat de eerste bootjes goed en wel geland waren al een spoedvergadering van Europese immigratieministers eisten. Geld hadden ze nodig, geld! Begrepen we dat dan niet?
De Italiaanse smeekbeden voor extra euro-cash zouden ongetwijfeld aan dovemansoren zijn gericht als vervolgens de populisten niet bovenop de zaak waren gedoken. De Jeanne d'Arc van fascistisch Frankrijk, Marine le Pen, reisde naar het eilandje af om voor de massaal aanwezige pers te orakelen over de gruwelijke gevolgen van massale vluchtelingenstromen. En niet zomaar een massale vluchtelingenstroom, nee, een - tromgeroffel - islamitische massale vluchtelingenstroom.
Intussen wreven in Brussel de eurocraten zich vergenoegd in de handen. Uitbreiding van de Europese bevoegdheden en bijbehorend budget zijn gegarandeerd. Geen enkele west-europese regerering kan het zich immers veroorloven de pr-campagnes van de populisten te negeren.
Zo lijkt Lampedusa zich te ontpoppen tot een soort politiek quivalent van de kip met de gouden eieren. Eurocraten krijgen extra zeggenschap en geld, geld dat vervolgens voor een deel wordt doorgesluisd naar de Italianen - veredelde begrotingssteun, zogezegd. En de populisten? Die kunnen tot in lengte van dagen verwijzen naar de filmbeelden van het Italiaanse eilandje als voorbeelden van wat ons te wachten staat als eenmaal de werkelijke "tsunami" van islamitische vluchtelingen op gang komt. Een win-win-win scenario dus. Nou ja, de Europese burger moet wat geld en souvereiniteit inleveren natuurlijk, maar een kniesoor die daarom maalt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten