Laten we ons niet verlagen tot niveau van Volkert

Geen categoriedec 11 2013, 9:00
Volkert van der Graaf gaat met proefverlof. Nederland staat op zijn kop. Maar zo zijn de juridische spelregels nu eenmaal.
Ik heb al eerder een artikel op deze site geschreven over de situatie rondom het proefverlof van Volkert van der G. Moordenaar van Pim Fortuyn, die belachelijk snel weer op vrije voeten is. In dat artikel betoogde ik dat de juridische spelregels van dit land ook voor Volkert van der Graaf gelden en dat we, als die juridische spelregels niet bevallen, deze spelregels niet voor één speler moeten skippen, maar dat we dan deze regels moeten veranderen. Voor iedereen. Zo werkt een rechtstaat, en ik ben er heel trots op dat we die in Nederland hebben. Dat hele artikel kunt u hier lezen.
Mark Rutte was natuurlijk stom. Wie doet er nu een verkiezingsbelofte waarvan de kans groot is dat je hem niet kunt waarmaken. Zo mogelijk nog stommer was de volgende belofte die onze premier daar aan koppelde. Hij zou de minister van Justitie naar huis sturen als Volkert van der Graaf toch eerder op vrije voeten kwam.
Teeven mag inpakken
Kijk, als Rutte lef heeft, dan houdt hij zich wel aan die laatste belofte. Door dit soort beloftes te doen, loop je het risico dat je uiteindelijk ook moet handelen. Belofte maakt schuld, zo simpel is dat. Teeven, als verantwoordelijke staatsecretaris mag dan inpakken. Is dit kabinet meteen van dat telefoontje met Van Rey af. Frank schreef al een artikel op deze site over deze belofte van Mark, dat leest u hier. Ik wil alleen nog even onderstrepen dat Rutte de geloofwaardigheid van de politiek op deze manier opnieuw weet te ondergraven. En dat is jammer. Wat zijn beloften nog waard? Noppes, nada! Op lange termijn is dat dodelijk voor een democratie.
Ook maak ik me zorgen om Volkert van der Graaf. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is toch van de zotte dat deze man beveiligd moet worden en waarschijnlijk zelfs vermomd op proefverlof. Bij een rechtstaat hoort ook dat de burger het heft niet in eigen handen neemt. Zelfs niet tegen iemand als Volkert van der Graaf.
Niveau Volkert
Ik ben het met iedereen eens dat deze man te vroeg op straat loopt. Veel te vroeg. Volkert van der Graaf omleggen is echter geen oplossing. Als de juridische spelregels van Nederland ons niet bevallen, moeten we die regels aanpassen voor de volgende keer. Op een democratische manier. Als Rutte nog iets goeds wil doen, moet hij daar maar eens het voortouw in nemen.
Ik hoop dat niemand zich verlaagt tot het niveau van Volkert. Moord is geen oplossing.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten