Leestips! De zaterdagbijlage van 22 maart 2014

Geen categoriemrt 22 2014, 10:00
Op zaterdagen zal de redactie van DDSFI proberen u wekelijks een portie leesvoer voor het weekend mee te geven: tien artikelen die wij gaande de week selecteren uit de vloed van stukken over 'de toestand in de wereld': onze Zaterdagbijlage. Soms zullen dit artikelen zijn over zaken die niet aan bod zijn gekomen, andere vertegenwoordigen een visie die niet de onze is, maar desalniettemin van belang om kennis van te nemen en weer andere zijn bedoeld als 'kennisoverdracht'.
We geven de titel (wat direct ook de link is), en daaronder een korte beschrijving waar het artikel over gaat.
De 79 pagina's tellende 'erfenis' van Herman van Rompuy van afgelopen jaar (inclusief de 'conclusies' van alle Raadsvergaderingen in 2013). De redactie wenst u veel leesplezier bij dit openingsnummer.
Hoe Merril Lynch de bail out van ierland totaal verkeerd becijferde en de Ierse burger heeft uitgeknepen.
Van december vorig jaar, maar een aardig overzicht van de werkelijke schulden van de Europese landen.
Voor € 180.000 bent u in Bulgarije EU-burger. Eén Bulgaarse ouder volstaat om al uw gezinsleden tot EU-burger te maken. Mèt alle rechten die daarbij horen uiteraard.
Noah Smith over Quantative Easing (geldverruiming) als een stiekeme uitkoop van de grote banken (a stealth bailout of big banks).
Frankrijk, Italië en Griekenland in toenemende financiële problemen, maar volgens de Europese Commissie zet het Europese economische herstel door.
De EU heeft als doelstelling dat elke EU-burger 3 talen moet leren. Maar dat valt in de praktijk -natuurlijk- tegen. De kosten van deze doelstelling vallen echter niet tegen: tussen 2007 en 2013 ruim € 50 mln. per jaar oftewel in 7 jaar € 350 mln. Dit is nog exclusief de € 15 mrd die is uitgetrokken voor het EU-studenten uitwisselprogramma Erasmus+.
Het zeven punten plan tegen minder EU bemoeienis, waarmee Cameron campagne gaat voeren. We wish him good luck..
De economen Bas Jacobs en Aart Gerritsen bepleiten lastenverlichting in plaats van verhoging minimumloon ter verbetering van de inkomenspositie.
Auteur Gills Merrit vraagt zich af of de gesanctioneerde Russische economie het einde van de BRICS betekent. De redactie hier denkt dat het toch een stuk genuanceerder ligt. Zo heeft China al aangegeven dat Rusland in haar recht staat. Enfin, overtuig uzelf.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten