Leider Duitse liberalen: 'Optreden Erdogan na coup lijkt op Hitler na Reichstag brand'

Geen categorieaug 07 2016, 17:00
En daarin heeft hij eigenlijk gewoon gelijk.
De voorzitter van de Duitse liberale partij FDP heeft het helemaal gehad met de Turkse autocraat Recep Tayyip Erdogan. Volgens Christian Lindner is Erdogan bezig om alle macht naar zich toe te trekken en verandert hij Turkije van een democratie in een dictatuur.
Voor de duidelijkheid voegt hij daar aan toe dat dit ook betekent dat de toetredingsgesprekken tussen Turkije en de Europese Unie zo spoedig mogelijk beëindigd moeten worden:

"Omdat de rechten en vrijheden van het individu niet langer van belang zijn, kan hij geen partner van Europa zijn."

Geheel terecht vergelijkt Lindner het gedrag van Erdogan met Adolf Hitler's reactie op de brand in de Reichstag. Zoals iedereen met enige kennis van geschiedenis weet gebruikte Hitler de Rijksdagbrand om communisten en joden buitenspel te zetten, en vervolgens om enorme zuiveringen uit te voeren, waarna mensenrechten niet langer bestonden en hij echt alleenheerser van Duitsland was.
Zoals Lindner zegt doet Erdogan nu precies hetzelfde. Na de mislukte coup hebben tienduizenden mensen hun baan verloren. Vele duizenden mensen zijn zelfs opgepakt. Dan heb ik het niet alleen over militairen, maar ook over agenten, academici, docenten, en journalisten. Iedereen die ervan verdacht wordt niet loyaal te zijn aan Erdogan moet er nu aan geloven, zeker als ze voor de overheid werken of actief zijn in de media.
Daar komt bij dat de regering-Erdogan ook al heeft laten weten dat mensen in de private sector er binnenkort ook aan moeten geloven. Dat is feitelijk wat gebeurde tijdens de Kristallnacht: met name Joodse ondernemers werden toen massaal aangevallen, in elkaar geslagen, gearresteerd, en hun winkels werden gesloten en/of geplunderd. Geen haar op mijn hoofd dat Erdogan iets vergelijkbaars van plan is. Sterker nog, hij is daar al mee bezig.
Het is goed om te zien dat er nog Europese -- en zeker Duitse -- politici zijn met de moed om het beestje bij zijn naam te noemen. Nu moeten ze er nog voor zorgen dat de onderhandelingen met Turkije echt worden stopgezet en dat Erdogan duidelijk wordt gemaakt dat hij Europa een dictator nooit en te nimmer zal steunen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten