Lek: 'Turkije probeert oorlog uit te lokken'

Geen categoriemrt 27 2014, 13:59
Uit de meest recent gepubliceerde audiotape van gesprekken tussen topfunctionarissen van de Turkse regering zou blijken dat Erdogan en co. een oorlog willen uitlokken met Syrië. Met belangrijke updates. CORRECTIE: het lijkt om een 'valse vlag' operatie te gaan om ISIS aan te vallen.
De afgelopen maanden regent het 'lekken' in Turkije. Blijkbaar zitten er flink wat aanhangers van Fethullah Gülen en andere mensen die het gehad hebben met de dictatoriale opvattingen van premier Recep Tayyip Erdogan op hoge plaatsen in de overheid. Anders kun je de lekken niet verklaren.
En gelukkig maar. Door die lekken zijn we er namelijk achter gekomen dat de regering van de AK Parti door en door corrupt is en er geen enkele moeite mee heeft om de zwaarste middelen in te zetten in de hoop de macht voor eens en altijd naar zich toe te trekken.
Indrukwekkend en van groot belang, maar vandaag kwam daar de Moeder Aller Lekken bij. Onder dit stuk plaats ik wat twee audio-opnames zouden zijn van de minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu en de baas van de geheime dienst, Hakan Fidan, die mogelijkheden met elkaar zouden bespreken om een oorlog uit te lokken met Syrië.
Safak Bas legt uit op Twitter:
En:
Een 'valse vlag' operatie houdt in dat een land zichzelf aanvalt, maar een ander daar de schuld van geeft. Autocraten en dictators maken daar al eeuwen gebruik van om alle oppositie buitenspel te zetten en de onbegrensde macht voor zich op te eisen. Uit de opnames zou dus blijken dat de Turkse regering er over nadenkt om zo'n valse vlag operatie op te zetten om zo eindelijk ten strijde te trekken tegen Bashar al-Assad. Daarbij zou een eigen tombe - wat Turks grondgebied is in Syrië - kunnen worden aangevallen. Ook andere Turkse doelwitten zouden het slachtoffer van de operatie kunnen worden.
Dit zet het neerschieten van een Syrisch gevechtsvliegtuig eerder deze maand ook in een ander perspectief. Onze eigen minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans en de top van de Europese Unie moeten daar maar eens een onderzoek naar gelasten. Gewoon om even te controleren dat Erdogans verhaal wel klopt.
Tijd voor actie van de Nederlandse regering en de Europese Commissie. Dit gaat namelijk niet alleen meer om interne Turkse aangelegenheden, maar mogelijk om oorlog en vrede. Aangezien Turkije een lid is van de NAVO zouden wij daar ook bij betrokken kunnen worden.
Hier zijn de opnames (voor de Turks-taligen onder u):
En deel twee:
UPDATE I:
Pro-AKP krant Yeni Safak noemt de lekkers van deze opnames 'verraders' en bevestigt dus dat het materiaal authentiek is.
UPDATE II:
De Nationale Veiligheidsraad van Turkije belegt onmiddellijk een spoedvergadering vanwege deze gelekte opnames. Meer bevestiging dus dat de opnamen echt zijn én dat de Turkse regering begrijpt dat dit buitengewoon grote repercussies kan hebben.
15:16 uur: Medewerker van Turkske president ontkent de extra vergadering.
UPDATE III:

Turkish media also reported that the Foreign Ministry has started an investigation in the ministry building to find out how and by whom the meeting was recorded.

Tijd voor de Europese Unie - en ook de individuele lidstaten - om Erdogan bij zijn oor te pakken. Dit kan en mag niet worden geaccepteerd.
UPDATE IV:
Reuters heeft meer. In het bericht van Reuters wordt gesteld dat men het over een mogelijke aanval heeft op groepen in Syrië, zoals ISIS. Daarbij zou dan de mogelijkheid gebruikt kunnen worden om zelf een valse vlag operatie uit te voeren.
UPDATE V / CORRECTIE:
Dit is van belang: de operatie zou gericht zijn tegen ISIS (of een andere extremistische groepering in Syrië, die ironisch gezien tot voor kort nog op Turkse steun konden rekenen aldus vasthoudende geruchten). Daarbij zou er een valse vlag operatie worden uitgevoerd om militaire actie verdedigbaar te maken. Wij moeten ons baseren op Turkse (nieuws-) bronnen, dus de feiten komen langzaam aan het licht. Er is in Turkije een soort van paniekstemming namelijk.
UPDATE VI:
UPDATE VII:
Als we dan toch bezig zijn, waarom niet:
Dit wordt met de dag problematischer. Nu schieten Assads troepen en Turkse militairen dus al op elkaar.
UPDATE VIII:
Today's Zaman brengt het, voor zover ik het zie, wél als een mogelijke oorlog tegen Syrië:

When in the recording Fidan asked why they were being persistent on pushing an attack on the tomb of Suleiman Shah, Davuto?lu responded by saying that the pretext for an incursion must be acceptable by the international community.

The Turkish foreign minister also allegedly said, “Without a strong pretext, we cannot tell the US Secretary of State [John] Kerry that we need to take severe measures.” Davuto?lu added that Kerry asked him whether Turkey was determined to strike Syria.

According to the audio files, which were also posted on the Cumhuriyet daily's web site, Fidan allegedly said, “If needed, I would dispatch four men to Syria. [Then] I would have them fire eight mortar shells at the Turkish side and create an excuse for war. We can also have them attack the tomb of Suleiman Shah as well.”

Sinirlio?lu was also recorded as saying that Turkey's national security has turned into cheap material for domestic political consumption. Gen. Güler allegedly warned, “What we are going to do is a direct reason for war.”

UPDATE IX:
Hier is een vertaling van één van de twee opnames. Het heeft er alle schijn van dat de heren over een mogelijkheid spreken om ISIS de schuld te geven van een aanval op een Turks doelwit, om vervolgens grootschalig in te grijpen in Syrië en dus ook meteen Assad aan te pakken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten