Lekker cashen! Dwangsommen van asielzoekers blijven geldig!

Lekker cashen! Dwangsommen van asielzoekers blijven geldig!

Staatssecretaris Harbers van Justitie vindt dat asielzoekers die dwangsommen eisen omdat de overheid de wettelijke termijn voor de asielprocedure heeft overschreden, niet onmogelijk moet worden gemaakt. Dat meldt De Telegraaf.

De overheid heeft een wettelijke termijn voor hoe lang er over de asielprocedure mag worden gedaan, wanneer deze overschreden wordt kan de asielzoeker een dwangsom eisen. Tot nu toe heeft de Nederlandse overheid dit zo'n één miljoen euro gekost.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst kampt met personeelstekort en véél te veel aanvragen. Dit leidt er feitelijk toe dat asielzoekers die zo min mogelijk verifieerbare informatie aanleveren, hun procedure zo ver mogelijk oprekken en daardoor aanspraak kunnen maken op een dwangsom.

In plaats van de termijn op te rekken of de mogelijkheid tot een dwangsom te verbieden, zet meneer Harbers alleen maar in op meer personeel. Iets dat hij al tig keer eerder heeft gezegd.

En op zich is het niet zo raar dat er een dwangsom tegenover die wettelijke termijn staat. De overheid dient gewoon binnen een bepaalde periode iets af te handelen. Het probleem is alleen dat de overheid niet berekend is op de huidige situatie. Men had beter de werkdruk en de hoeveelheid personeel bepalend moeten laten zijn voor de termijn dan gewoon een harde deadline te stellen.

Maar goed, tot die tijd zit er niets anders op als het aan Harbers ligt en kan menig asielzoeker z'n hakken in het zand zetten en wachten tot men aanspraak kan maken op een dwangsom, zelfs als ze uiteindelijk géén recht op asiel krijgen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties