Lekker hanen mishandelen op Schiermonnikoog onder leiding van Ineke van Gent (GroenLinks)

Geen categorieapr 20 2018, 11:00
De jaarlijkse hanenmishandeling op het waddeneiland Schiermonnikoog - genaamd Kallemooi - komt er weer aan. Over een paar weken moet het gebeuren; dan wordt een haan drie dagen lang opgesloten bovenin een mast. De toestemming voor het festijn is ook ditmaal weer verleend, door niemand minder dan burgemeester en oud-GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.
Op Terschelling kunnen ze nauwelijks nog wachten: het traditionele hoogtepunt van het jaar, het streekfeest Kallemooi, komt er weer aan. Op 20 zal het moeten gebeuren. Dan wordt een haan van een eilandbewoner afgepakt en deze voor maar liefst drie dagen bovenin een vlaggenmast gestopt. Wát? Ja, echt:

"Rond Pinksteren wordt Kallemooi gevierd op het eiland. Dit feest kan worden gezien als vruchtbaarheidsfeest, zoals deze in de noordse traditie gebruikelijk is. Onderdeel is het op zaterdag middernacht hijsen van de ruim achttien meter lange Kallemooi-mast met daar bovenin een ruime mand met haan, die eerder die dag is ontvoerd uit een eilander kippenhok. Na opsluiting van drie dagen - met voldoende water en voer - wordt de mast weer gestreken en wordt de haan weer teruggebracht naar de eigenaar."

De haan zal niet omkomen van de honger of de dorst, maar erg vriendelijk om het drie dagen lang op te sluiten in een hoog kippenhok is het nu ook weer niet. Je mag dan ook best een beetje spreken van dierenmishandeling.
Gelukkig voor de dieren hebben zij tegenwoordig in de politiek een vertegenwoordiging: mensen die zich voor hen inzetten. Waaronder natuurlijk ook het ecologisch verantwoorde GroenLinks. toch?
Toch?! Nou, nee dus. Burgemeester Ineke van Gent van GroenLinks vindt het hartstikke mooi om die haan drie dagen te zien lijden in die vlaggenmast op Schier. AnimalsToday rapporteert:

"De nieuwe burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, heeft zoals gebruikelijk toestemming gegeven om tijdens Pinksteren een levende haan 3 dagen, op 18 meter hoogte in een mand aan een mast te hangen. Kallemooi is een traditioneel feest op het Waddeneiland. Ondanks lawaai, zon, kou, wind of regen, wordt de haan ernstig beperkt in zijn bewegingsvrijheid en niet in staat gesteld om enige vorm van natuurlijk gedrag te vertonen. Dit is een overtreding van het Besluit houders van dieren."

We weten dus wel weer hoe het gesteld is met dierenrechten bij GroenLinks: belabberd. Wie ook tegen de hanenmishandeling met Kallemooi is, kan trouwens deze petitie tekenen. Op moment van schrijven heeft de intekenactie al meer dan 2200 handtekeningen opgehaald - dat is meer dan twee keer het aantal mensen dat op het piepkleine Waddeneiland woont.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten