Leo Lucassen speelt taalpolitie! Hekelt woordgebruik 'massa-immigratie' = "code-woord voor Afrikanen!"

Leo Lucassen speelt taalpolitie! Hekelt woordgebruik 'massa-immigratie' = "code-woord voor Afrikanen!"

Professor Leo Lucassen is terug met een column in de Volkskrant en dit keer met een mening over diegenen die de term 'massa-immigratie' bezigen. Hij vindt namelijk dat het woord 'niets zegt over de realiteit' maar wel 'alles over degene die het woord bezigt'. Lucassen zoekt spijkers op laag water.

Wat het eerste punt betreft moeten we Lucassen gelijk geven. De term biedt retorische waarde, maar Lucassen doet alsof er een soort van 'objectieve meetschaal' bestaat of dat degenen die de term bezigen dat veronderstellen. Dat doen Baudet en Wilders niet, die laten enkel weten dat ze de huidige instroom migranten 'te omvangrijk vinden'. Meer niet, maar Lucassen ziet blijkbaar schimmen.

Volgens Lucassen is 'het gebruik van de term massa-immigratie niet nieuw' en is het 'een verhullende extreem-rechtse term'. Net zo verhullend als zijn eigen woordgebruik toen bleek dat hij een rapport over migratie, zijn vakgebied, verkeerde interpreteerde? Afijn, het kan de beste overkomen.

Was het niet voor Lucassen dan hadden we deze verhullende extreem-rechtse term nooit doorklieft! Zo stelt hij in de Volkskrant:

"Afgezien van de introductie van deze verhullende extreem-rechtse term, is Baudet overigens niet bijster origineel. De uitvinder van de term ‘massa-immigratie’ binnen de Nederlandse context is namelijk Geert Wilders, die daar zo’n vijftien jaar geleden mee begon te schermen."

Waar Wilders, Baudet en nu ook Lucassen allen over struikelen is de definitie van 'massa-immigratie'. Voor Wilders en zijn kiezers waren de aantallen migranten in 2010,al voldoende om de term te bezigen. Niet omdat er een objectieve maatstaf voor 'massa-immigratie' bestaat, maar dit is hoe de PVV-kiezer de situatie in 2010 al duidde.

In 2015 ging het helemaal mis en steeg de instroom flink tijdens de Europese migratiecrisis van 2015. De jaren daarna daalde de instroom weer, maar alsnog was deze fors hoger dan de instroom van vóór 2015. Dat Thierry Baudet (FVD) de term 'massa-immigratie' gebruikt impliceert dat hij en zijn kiezers de aantallen vanaf 2015 als 'te hoog beschouwen' en dus zien als 'massa-immigratie'.

Maar Lucassen vindt het maar niets dat woordgebruik. Volgens hem is het 'code-taal' voor Afrikanen en moslims en dus racisme en islamofobie. Maar dat is natuurlijk onzin. Het woord 'massa' verwijst naar een bepaalde 'omvang' of 'gewicht'. En zij die spreken van 'massa-immigratie' zien de migratie een bepaalde omvang aannemen die zij ongewenst vinden.

Dat laatste verraadt dat Lucassen gelijk heeft als hij stelt dat het gebruik van het woord 'iets zegt over degene die het bezigt', echter trekt hij te voorbarige conclusies over 'wat dat precies betekent' en zet hij zijn politieke tegenstanders in een hoekje zonder de vraag te stellen 'waarom gebruik je deze term?'

Tip voor Lucassen: vraag de mensen die de term bezigen eens waarom zij deze gebruiken i.p.v. voorbarige conclusies in een opiniestuk op de Volkskrant te publiceren! Bij Wilders was het jaar 2010 voldoende om de term te bezigen. Voor anderen is het anders. Immers bestaan er geen objectieve maatstaf voor 'massa'-immigratie is. Behalve dan de attitude van 'de persoon die de term bezigt'.

Toch is het vreemd dat hij het gebruik van de term zo negatief ziet. Immers bestaat een groot deel van ons vocabulaire uit woorden die een metafysische of retorische betekenis/functie hebben. Dat is met deze term niet anders. Lucassen is migratieprofessor en geen taalfilosoof, dat blijkt.

Lees meer over:
Leo Lucassen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties