Leon de Winter: Arabieren hebben de problemen met Jeruzalem helemaal aan zichzelf te danken

Leon de Winter: Arabieren hebben de problemen met Jeruzalem helemaal aan zichzelf te danken

Zij wilden oorlog. Tja, als je die verliest zul je dus ook niet krijgen wat je wilt.

In een prima column voor De Telegraaf legt Leon de Winter uit dat de Arabische wereld de 'problemen' met Jeruzalem helemaal aan zichzelf te danken heeft. Om dat te bewijzen gaat hij enkele decennia terug in de tijd:

In het oorspronkelijke verdelingsplan – op 29 november 1947 aangenomen als resolutie 181 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties – zou het Britse mandaatgebied Palestina worden opgedeeld in een Joods en een Arabisch deel, en zou Jeruzalem onder internationaal bestuur geplaatst worden.

De Joodse leiders gingen akkoord. Maar alle Arabische leiders weigerden resolutie 181 te aanvaarden en beloofden een vernietigingsoorlog als de Joden een eigen land zouden uitroepen.

Als de Arabieren de deal hadden aanvaard was Jeruzalem nu dus bestuurd door een internationaal bestuur én hadden zowel de joden als de Arabieren grondgebied waar ze prima op konden leven. Maar nee, de Arabieren gingen voor alles en niets en vielen in mei1948 de nieuwe joodse natiestaat genaamd Israël aan.

Helaas voor de Arabieren bleef Israël overeind. Wel veroverden de Arabieren Jeruzalem. Joodse inwoners van de stad werden weggezuiverd.

Natuurlijk was door die actie het internationale bestuur over Jeruzalem niet langer mogelijk. Jordanië "annexeerde het verwaarloosde oosten plus de Oude Stad en verbood de joden toegang."

In1967 probeerden de Arabieren het nóg een keer om de joden de zee in te drijven, maar ook die poging mislukte. Sterker nog, Israël zegevierde niet alleen, maar slaagde erin om haar grondgebied te vergroten, onder meer door Jeruzalem over te nemen. Dat was dus het gevolg van de agressie van de Arabieren.

Sindsdien doen de Arabieren er alles aan om Jeruzalem terug te eisen. Israël wordt 'kolonialisme' en 'imperialisme' verweten. Maar dat is natuurlijk je reinste flauwekul. Het was Israël dat akkoord was met een deal om Jeruzalem met de hele wereld te delen. Het waren de Arabieren die dat niet wilden, vervolgens niet eenmaal maar tweemaal ten strijde trokken, die de stad zuiverden van joden toen ze het er voor het zeggen hadden, maar die uiteindelijk alsnog verloren.

De conclusie is dan ook dat de Arabieren wel op kunnen houden met hun gejammer en gezever over Jeruzalem. Zij gingen voor alles of niets. Welnu, het werd niets. Deal with it.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties