Leon de Winter noemt het Kremlin "sluw," Poetin-haters gaan meteen los

Geen categoriemrt 28 2018, 17:00
Je kan tegenwoordig echt niets zeggen over Rusland dat niet helemaal, volledig, honderd procent negatief is. Doe je dat wel dan ben je meteen een vuile verrader.
In zijn meest recente epistel voor De Telegraaf maakt Leon de Winter een aantal rake opmerkingen en analyses over Rusland. Zo stelt hij terecht dat de Koude Oorlog terug is van weggeweest. Poetinhaters schuiven de schuld daarvoor volledig in zijn schoenen, maar dat is niet juist. "De EU en de NAVO hebben daaraan bijgedragen door westerse invloedssferen steeds verder naar het oosten op te rekken," schrijft hij. "Hierdoor versterkten we aloude Russische trauma's over existentieel gevaar uit het Westen."
Dat klopt natuurlijk volledig. Je hoeft maar een paar boeken over de Russische geschiedenis te lezen om te begrijpen dat De Winter de vinger hier precies op de juiste plek legt. Napoleon. Hitler. Het zijn maar twee voorbeelden, maar wel twee heel belangrijke. Ze hebben een grote impact gehad op de Russische visie op het Westen en de relatie met West-Europa.
Vervolgens gaat hij in op de moordaanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Yoelia. Volgens de Britten én andere Europese overheden werd die aanslag uitgevoerd (en gepland) door de Russische inlichtingendiensten. Veel informatie krijgen we niet, we moeten er maar vanuit gaan dat dit oordeel klopt.
De Winter:

De openbare vergiftiging van de dubbelspion en zijn dochter heeft nog een ander opmerkelijk karakter: het was uitermate openbaar. Je moet je dus afvragen waarom het Kremlin deze theatrale dubbelmoord heeft geënsceneerd terwijl de dubbelspion ook minder spectaculair vermoord had kunnen worden. Waarom is hij niet in zijn eigen huis gewurgd, waarom kreeg hij niet een dodelijk auto-ongeluk? Waarom is hij niet van een brug gevallen of verdween hij zonder een spoor na te laten? En waarom werd zijn dochter mee-vergiftigd? Waarom op deze ingewikkelde en zichtbare manier?

Dat zijn natuurlijk stuk voor stuk goede vragen. En ja, eigenlijk moeten we daar de antwoorden op willen weten.
Maar helaas. Tegenwoordig mag je dat soort vragen niet eens meer stellen. Want stel je voor dat je Rusland niet automatisch en volledig veroordeelt!
https://twitter.com/djvanbaar/status/978902549561597954
https://twitter.com/RemcovanDiepen/status/978904573292236800
Kritiek hebben op Poetins beleid, soit. De man is een autocraat. Hij verdient niet beter. Maar deze hetze tegen alles dat Russisch is (of met Poetin te maken heeft) is totaal doorgeslagen.
En dat is niet alleen gestoord, het is ook nog eens gevaarlijk. Deze automatische woede zorgt er namelijk voor dat we Rusland nooit goed zullen begrijpen. Op termijn zal dat alleen maar voor méér problemen zorgen. Aangezien Rusland het grootste land ter wereld is en zowel stevig in Azië als in Europa staat moeten we dat zoveel mogelijk voorkomen.
Of mogen we dat ook al niet meer zeggen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten