Leraren blijken enorme watjes te zijn, voelen zich "onder druk gezet van ouders om schooladvies"

Leraren blijken enorme watjes te zijn, voelen zich "onder druk gezet van ouders om schooladvies"

Misschien dat je je rug gewoon recht moet houden?

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat maar liefst drie op de vier leraren zwaar onder druk worden gezet door ouders van leerlingen om hun schooladvies aan te passen. Volgens de docenten zelf heeft 21% van de leraren uiteindelijk vanwege die druk het advies aangepast.

De huilende docenten leggen uit:

Onvrede van ouders is meer regel dan uitzondering in het basisonderwijs. Driekwart van de leraren van groep 7 en 8 (76%) hebben recent meegemaakt dat ouders het niet eens zijn met het door hen gegeven schooladvies. "Als ik tien adviezen geef, zijn het er vier ouders niet mee eens, en twee oefenen druk uit, zijn boos en de relatie met de ouders is verstoord”, licht een leraar toe over de omvang van de kwestie. Vooral een vmbo-advies roept weerstand op bij ouders: "Een ouder die per se wil dat zijn kind naar de havo gaat, want het vmbo is in zijn ogen minderwaardig. 'Net-niet-kinderen' noemde hij ze."

Nu is het aparte natuurlijk dat de docenten zelf toegeven dat dit met name gebeurt als het advies lager is dan verwacht. Stel, je kind komt voortdurend thuis met redelijke rapporten. Het gaat geen VWO of gymnasium worden, maar HAVO moet er toch wel inzitten.

Maar dan krijg je opeens VMBO-advies.

Als ouder wil je het beste voor je kind. Gezien de rapporten die je continu onder ogen hebt gekregen is het toch wat merkwaardig dat het advies VMBO is, het laagst mogelijke onderwijs. Het is nogal wiedes dat een ouder liever heeft dat zijn kind naar de HAVO gaat dan naar het VMBO En nee, dat betekent niet dat het VMBO "minderwaardig" is; het betekent slechts dat je als vader of moeder zo'n mooi mogelijke toekomst voor je kind wilt.

Maar daar hebben de docenten lak aan. Wat hen betreft moeten ouders hun bek houden en braaf doen wat ze verteld wordt, of ze dat nou goed vinden voor hun kind of niet. Sterker nog, de leraren vinden zichzelf vooral heel zielig:

De druk van ouders heeft grote gevolgen voor leraren. Zeven op de tien leraren die druk ervaren, geven aan hierdoor minder plezier te hebben in hun werk. Twee op de tien kunnen minder goed functioneren als leerkracht. Een kwart (24%) overweegt er zelfs door te stoppen als leraar.

Als je niet begrijpt dat ouders het beste voor hun kind willen doe je er inderdaad verstandig aan om ontslag te nemen, ja. Ga maar lekker ergens anders aan de slag; ergens waar "empathie" geen voorwaarde is om goed te functioneren. Aan de lopende band dus. Je weet wel, dat is waar een aanzienlijk deel van die leerlingen die jullie naar het VMBO sturen uiteindelijk terecht komen.

Voor de fans hier een filmpje van leraren die hun emoties niet de baas kunnen. Want laten we vooral niet net doen alsof docenten zulke engelen zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties