Lijst van EU-kerntaken is veel te lang

Geen categoriemei 27 2014, 14:00
Premier Rutte kwam vorige week met een lijst van vijf EU-kerntaken. Binnen no time schreeuwden eurofielen, D66 voorop, moord en brand. De lijst zou veel en veel te kort zijn. De inbreng van Kamerlid Joram van Klaveren tijdens het EU-debat van vanochtend.
Voorzitter, ook mijn fractie kan zich niet vinden in de lijst van Rutte. Niet omdat die lijst veel te kort is, maar omdat de lijst veel te lang is.
Wat wij voorstellen is: één kerntaak. Wij willen dat de Europese Unie zich primair bezighoudt met economische samenwerking. Vrijhandel binnen de Europese Unie is een groot goed, dat moet worden bevorderd.
Maar verder moeten er vooral bevoegdheden, zoals op het terrein van immigratie, terug naar de Europese regeringssteden. De Europese Unie zou moeten worden omgevormd tot een nieuwe, moderne Europese Economische Gemeenschap.
Voorzitter, één kerntaak betekent dat de Europese Commissie veel en veel kleiner kan. De huidige situatie waarbij iedere lidstaat één Eurocommissaris levert is niet werkbaar. Is het kabinet dat met mij eens? En is het kabinet bereid zich in te spannen voor een veel kleinere Europese Commissie?
Voorzitter, waar de Europese Commissie veel kleiner moet, kan het Europees Parlement wat ons betreft helemaal verdwijnen. Het Europees Parlement is een gedrocht, denk aan het ontbreken van initiatiefrecht, de onmogelijkheid individuele Commissarissen weg te sturen en de vreemde situatie dat fracties die nationaal het tegenovergestelde verkondigen, in het Europees Parlement gezellig samen één club vormen. Het zou veel beter zijn als er zo nu en dan afgevaardigden van de Tweede Kamer naar Brussel gaan en daar, samen met vertegenwoordigers van de nationale parlementen van de andere lidstaten, beleid uitstippelen. Het zou de positie van de nationale parlementen en de lidstaten vergroten. En we zijn in één klap verlost van die schertsvertoning, de Europese verkiezingen.
Voorzitter, tot slot over die verkiezingen. Het gegeven dat liefst 62 procent van de Nederlanders minder of zelfs helemaal geen EU wil, zien we gek genoeg niet terug in de verkiezingsuitslag. Niet alleen verloor in Nederland het EU-kritische kamp, ze scoorde ook nog eens aanzienlijk minder dan vergelijkbare partijen in bijvoorbeeld Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Verder was ook was de opkomst, hoewel iets hoger dan vijf jaar geleden, wederom om te huilen. De vertegenwoordigende rol van het Europees Parlement is een farce.
Voorzitter, de EU in haar huidige vorm functioneert niet. Ik sluit daarom af door nogmaals enkele suggesties te doen: haal bevoegdheden terug - allereerst op het terrein van immigratie - verminder het aantal Eurocommissarissen drastisch en schaf het Europees Parlement af.
drs. J.J. van Klaveren, Tweede Kamerlid voor de fractie Bontes / Van Klaveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten