Linkse-populist wordt president in Mexico: kan een grote kans zijn voor Donald Trump

Geen categoriejul 02 2018, 14:00
Normaliter heb ik het niet zo met socialisten, maar af en toe kan je best het positieve ervan inzien. Zoals in Mexico, waar nu een links-populist als president is gekozen. De oud-burgemeester van Mexico Stad, Andrés Manuel López Obrador, heeft het gewonnen van de conservatieven. Waarom is dit zo goed nieuws? Omdat de boodschap van Obrador erg positief kan uitpakken voor Mexico én voor Donald Trump.

De 64-jarige oud-burgemeester van Mexico-Stad, die twee keer eerder aan de presidentsverkiezingen meedeed, voerde een campagne die draaide om de bestrijding van misdaad en corruptie. Ook beloofde hij de ongelijkheid te bestrijden en Mexico economisch minder afhankelijk te maken van buurland de Verenigde Staten.

Niet alleen heeft Obrador de verkiezingen overleefd (het was letterlijk een bloedige campagne voor veel politic), maar zijn visie kan ertoe leiden dat de Mexicanen niet meer en masse het land uit willen en hun toekomst in Mexico willen opbouwen. Het zal een moeilijke taak worden, aangezien de maffia en drugskartels veel macht bezitten, maar als dat goed aangepakt kan worden, dan zal het voor veel Mexicanen een mooier tijdperk worden.
Obrador wil ook meer onafhankelijkheid van de Verenigde Staten en dat is helemaal prima. Toch lijkt zijn toon niet per se negatief te zijn richting de Amerikaanse president. De Verenigde Staten wil de grens in het zuiden gedeeltelijk sluiten en Mexico wil onafhankelijker worden en welvarender. Dat kan alleen maar als de bevolking niet massaal het land uit wil vluchten. De twee landen hebben dus gedeelde belangen. Maar zullen ze samenwerken? Dat zullen we dan nog wel zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten