Linkse-populist wordt president in Mexico: kan een grote kans zijn voor Donald Trump

Linkse-populist wordt president in Mexico: kan een grote kans zijn voor Donald Trump

Normaliter heb ik het niet zo met socialisten, maar af en toe kan je best het positieve ervan inzien. Zoals in Mexico, waar nu een links-populist als president is gekozen. De oud-burgemeester van Mexico Stad, Andrés Manuel López Obrador, heeft het gewonnen van de conservatieven. Waarom is dit zo goed nieuws? Omdat de boodschap van Obrador erg positief kan uitpakken voor Mexico én voor Donald Trump.

De 64-jarige oud-burgemeester van Mexico-Stad, die twee keer eerder aan de presidentsverkiezingen meedeed, voerde een campagne die draaide om de bestrijding van misdaad en corruptie. Ook beloofde hij de ongelijkheid te bestrijden en Mexico economisch minder afhankelijk te maken van buurland de Verenigde Staten.

Niet alleen heeft Obrador de verkiezingen overleefd (het was letterlijk een bloedige campagne voor veel politic), maar zijn visie kan ertoe leiden dat de Mexicanen niet meer en masse het land uit willen en hun toekomst in Mexico willen opbouwen. Het zal een moeilijke taak worden, aangezien de maffia en drugskartels veel macht bezitten, maar als dat goed aangepakt kan worden, dan zal het voor veel Mexicanen een mooier tijdperk worden.

Obrador wil ook meer onafhankelijkheid van de Verenigde Staten en dat is helemaal prima. Toch lijkt zijn toon niet per se negatief te zijn richting de Amerikaanse president. De Verenigde Staten wil de grens in het zuiden gedeeltelijk sluiten en Mexico wil onafhankelijker worden en welvarender. Dat kan alleen maar als de bevolking niet massaal het land uit wil vluchten. De twee landen hebben dus gedeelde belangen. Maar zullen ze samenwerken? Dat zullen we dan nog wel zien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties