Linkse protesten tegen nazi-mars in Berlijn, links draagt Sovjet-vlag

Geen categorieaug 19 2017, 20:00
In Berlijn zijn circa duizend neonazi's en linkse tegendemonstranten samengekomen.
De demonstratie van de nazi's was georganiseerd ter ere van hun grote idool Rudolf Hess. Hess was de plaatsvervanger van Adolf Hitler in Nazi-Duitsland. Rudolf Hess werd al tijdens de oorlog gevangengenomen en is nooit meer vrijgekomen. Hij zat vast in de Spandaugevangenis. Toen hij door ophanging om het leven kwam werd hij naar eigen wens begraven in Beieren. In het plaatsje Wunsiedel lag zijn graf. Lag, want in 2011 werd het geruimd, zijn resten verbrand en boven de zee uitgestrooid. Wunsiedel was altijd een bedevaartsoord voor neonazi's geweest.
Maar nu hij daar niet meer ligt, waarom dan niet in Berlijn? Dat gebeurde dus vandaag. Met Charlottesville, zoals de Volkskrant suggereerde, heeft dat weinig van doen, want dit is 'gewoon' een jaarlijks terugkerend fenomeen.
De mars van de nazi's werd gehouden in de wijk Spandau in Berlijn, waar de gevangenis stond waar Rudolf Hess is overleden. De officiële lezing is dat Hess zichzelf heeft verhangen op 93-jarige leeftijd. Hardnekkige geruchten, ondersteund door een medisch rapport, zeggen dat Hess vermoord is.
Grote groepen tegendemonstranten waren ook naar Berlijn getrokken om de nazidemo op te houden. Een omwonende zei tegen de Telegraaf over de nazi's:

„Die zijn rustig, ik heb meer angst voor de linkse schreeuwlelijkerds.”

Ik heb angst voor beide groepen. Nazi's die Rudolf Hess vereren zijn eng en linkse demonstranten met communistische vlaggen zijn ook eng. Waarom zou je al demonstrerend tegen nazi's een communistische vlag meeslepen? Ze zullen wel niet hebben gehoord van de vele doden en de grote ellende van velen onder communistische regime's.
Van de wal in de sloot, noemen wij dat hier. Ik vind beide groepen onwenselijk en eng.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten