Locoburgemeester Emmen heeft 3 weken ondergedoken gezeten in Groot-Brittanië wegens doodsbedreiging

Locoburgemeester Emmen heeft 3 weken ondergedoken gezeten in Groot-Brittanië wegens doodsbedreiging

Gisteravond laat maakte de NOS bekend dat locoburgemeester Bouke Arends van Emmen 3 weken heeft moeten onderduiken in Groot-Brittanië. Hij kreeg een doodsbedreiging na de sluiting en sloop van het clubhuis van de motorclub 'No Surrender'.

Het hoofdkwartier van de Emmense afdeling van de motorclub 'No Surrender' werd in januari dit jaar gesloten. Dat besloot het college van Emmen naar aanleiding van herhaaldelijke meldingen van drugshandel in het clubhuis. De toko is ook maar direct gesloopt in januari dit jaar. En terecht, want het stond er namelijk illegaal. Er was helemaal geen bouwvergunning afgegeven voor de gemeenschapsruimte van de criminele motorbende.

Al met al: genoeg redenen bij elkaar om een einde te maken aan de gezelligheid in de Emmense vestiging van 'No Surrender'. Toch dacht iemand daar blijkbaar anders over. De locoburgemeester van Emmen, Bouke Arends, ontving een doodsbedreiging aan zijn adres. Niet van 'No Surrender' of een andere crimineel, maar van de politie! Die waren de boodschapper althans: ze gaven Arends de tip om niet meer thuis te slapen omdat dat te gevaarlijk zou zijn voor hem en zijn vrouw. Het is te gek voor woorden dat Arends moest uitwijken naar de overkant van de Noordzee omdat zijn leven hier gevaar liep. De politie kon niet zeggen van wie de bedreiging afkomstig was en Arends beveiligen was blijkbaar ook geen optie.

Gelukkig denkt Arends zelf net zo over de toestand als ik:

Hij is boos en gefrustreerd over wat hem is overkomen. "Dit is toch Nederland en niet een of andere bananenrepubliek?" Hij pleit voor fors meer geld voor het opsporingsapparaat. "Terrorisme is een probleem, maar de ondermijning van de rechtsstaat is zo mogelijk een nog een groter probleem."

Belachelijk is het wanneer Nederlandse bestuurders door hun kordate optreden met de dood worden bedreigd. Nog meer bespottelijk is het dat ze zich op deze manier moeten laten intimideren door criminelen en zo hun werk niet normaal kunnen uitoefenen! Maar Arends verdient zeker bewondering. Hij zou de keet van 'No Surrender' zo weer sluiten als hij het nog eens moest doen. Ook zei hij tegen RTV Drenthe dat het hem niet lekker zat, die vlucht naar Groot-Brittanië:

"Alleen zou ik dan na dreiging niet vertrekken. Het voelde als een vlucht en dat is frustrerend."

Precies, Bouke, dat is de ruggegraat die Nederland nodig heeft! Emmen mag trots zijn op zo'n bestuurder. Vandaag was Arends in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal. Daar kreeg het verhaal nog een bijzondere wending. Arends zei daar namelijk dat een doodsbedreiging aan het adres van een bestuurder de rechtsstaat ondermijnt. Dat is jammer, na de eerdere ferme uitspraken van de locoburgemeester. Hij pleitte eerder nog voor meer geld voor de opsporingsdiensten. Was hij daar maar bij gebleven. Een doodsbedreiging ondermijnt de rechtsstaat namelijk niet. Dat de politie er voor kiest om Arends te laten vluchten, dát ondermijnt de rechtsstaat. Ik pleit daarom ook voor meer geld naar de opsporingsdiensten. Het kan niet zo zijn dat een bestuurder moet onderduiken. In een rechtsstaat moet de bedreiger onderduiken. En wel in een justitiële inrichting.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties