Lodewijk Asscher zanikt aan de zijlijn na weigering regeringsdeelname: het komend kabinet is stom

Geen categorieokt 07 2017, 19:00
Vandaag was het congres van de PvdA, waarbij er een nieuwe voorzitter gekozen werd, de oude voorzitter een emotionele afscheidsspeech gaf, Eberhard van der Laan werd herdacht, en dat fractievoorzitter Asscher wat harde taal uit mocht slaan. Dat is nogal mislukt.
Het is een verplicht nummertje als fractievoorzitter om het zittende of komende kabinet af te zeiken. Daar ontkomt geen enkele oppositiepartij aan. Braaf doet elke fractievoorzitter dan ook, al moeten ze de meest kleine dingen uit de kast halen. Asscher probeerde het vandaag ook, maar zoals velen op sociale media opmerkten, was het nogal een hypocriete tirade.

,,Bijna alles is gelekt van het nieuwe kabinet, behalve het motto. Dat kan ik u alvast verklappen. Het gaat om conservatief christelijke en rechts liberale partijen. Zij zullen zich dinsdag presenteren onder de noemer: Ieder voor zich en God voor ons allen’’, sneerde Asscher tijdens het PvdA-congres in Nieuwegein.

In het (in)formatieproces is de PvdA vaak benaderd om aan de regering deel te nemen. Die deelname heeft Asscher consistent afgewezen met het bericht dat de PvdA zich even moet gaan herbezinnen op de fundamentele principes van de partij. Dat gebeurt altijd na een periode van bestuur. De partij wordt pragmatisch en leeg van ideeën, om zo steeds meer kiezers te bereiken. Daarna stort de partij in. Voor de PvdA was het laatste enorm dramatisch met de val naar negen zetels.
Fair enough, de PvdA mag gaan mediteren in de oppositie. Dat betekent niet dat je vanaf die plek alleen maar de regering mag beschuldigen en voor rotte vis kan uitmaken. De partij mocht en kon deelnemen aan de formatie en de onderhandelingen. Er was een goede reden om niet mee te doen, maar laat dan je eigen goede ideeën zien. Ga dan niet jouw identiteit als partij opbouwen door middel van het afzeiken van anderen. Dat maakt je alleen maar hypocriet en een zaniker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten