Logica volgens dit kabinet: in plaats van meer boeven vangen, gaan we meer gevangenissen sluiten!

Geen categoriemrt 21 2016, 19:00
In Nederland zijn alle problemen bijna opgelost! Althans, dat lijkt het kabinet te zeggen nu er weer gevangenissen gesloten gaan worden en duizenden medewerkers op straat komen te staan.
Dat Nederland nog bepaald niet het veilige walhalla is waar criminaliteit is uitgebannen en je nooit je fiets niet op slot hoeft te zetten, werd duidelijk toen een bepaalde Amsterdamse waterpijpzaak ineens een afgehakt hoofd op de stoep vond.
Het signaal was duidelijk. Zelfs de SP (!) lijkt het op te pikken:

,,Het is een schande dat het kabinet eerder gemaakte beloftes niet nakomt. Er zouden niet nog meer gevangenissen dichtgaan", zegt SP-Kamerlid Kooiman. ,,Als het kabinet echt werk zou maken van het vangen van boeven, hadden we dit probleem van lege cellen niet."

Maar wat gebeurt er nu? Precies: het tegenovergestelde. Er is in Nederland absoluut geen gebrek aan criminaliteit (helaas), maar er is wel een gebrek aan politieke wil iets te doen aan die criminaliteit. Leegstaande cellen zijn niet het gevolg van een verminderende criminaliteit in ons land. Was het maar zo'n feest.
Nee, leegstaande cellen zijn het gevolg van bezuinigingen op de veiligheid, die al aan de gang zijn sinds de kabinetten-Balkenende en -Kok, en onder Rutte I en II niet geminderd zijn. Allereest is er bezuinigd op de politie, waardoor de pakkans van boeven niet veel groter is geworden, maar afnam. Wegens gebrek aan personeel moesten er 'praktische' keuzes worden gemaakt.
Maar ook bij het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht is flink met de botte bijl gehakt, waardoor onvoldoende officieren van justitie en zwaarbeladen rechters maar een beperkt aantal zaken kan behandelen.
Het gebrek aan personeel is zelfs ná het vonnis duidelijk: veelal gaan tot gevangenisstraf veroordeelde criminelen terug naar hun eigen huis (!) en worden pas maanden later opgepikt om hun straf uit te zitten. Onacceptabel.
En nu worden er dus gevangenissen gesloten met de goedprater 'ja, ze staan leeg en ze zijn niet meer nodig'. Ammehoela. Door beleid staan ze leeg, en niet door minder criminaliteit. Tijd dus om het beleid aan te scherpen en die bezuinigingskoers om te draaien. Nu snel denken wat geld te kunnen besparen door op gevangenissen te beknibbelen is echt - zoals de Engelsen dat mooi zeggen - penny wise, but pound foolish. Meer kan ik er ook niet van maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten