'Logisch': stemfie verbieden voor uw eigen bestwil

Geen categoriejul 30 2014, 12:45
De Kiesraad wil de 'stemfie' verbieden, met als argumentatie dat het voor uw eigen bestwil is. Hoe paternaliserend wil je het hebben?
Herinnert u het nog? Toen de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese Parlementsverkiezingen eerder dit jaar gehouden werden, werden de social media overspoeld door zogeheten 'stemfies'. Een 'selfie' (foto met de mobiele telefoon') van jezelf en het stembiljet waarop je zojuist het bolletje van je kandidaat naar keuze had roodgekleurd. Enthousiaste voorvechters van de democratie zagen er een leuke manier in om de opkomst op te krikken en het algehele electorale plezier te verhogen. Het was een mooie eigentijdse manier om te laten dat democratie nog steeds werkt, en nog steeds heel populair is.
Maar al het plezier ten spijt zouden de stemfies bij de EP-verkiezingen van afgelopen mei wel eens de laatsten kunnen zijn:

De Kiesraad adviseert minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om de zogenoemde ‘stemfie’ af te schaffen. De foto die mensen van zichzelf maken in een stemhokje ‘staat op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim’, aldus de raad op zijn eigen website.

Redenen die aangedragen worden variëren van 'schending van het stemgeheim' (volgens mij zijn het nog altijd de stemfienemers die hun eigen stemgeheim schenden, en wordt niemand anders benadeeld) tot scenario's waarin politieke partijen misschien en ooit in de toekomst gaan eisen dat mensen stemfies maken en zo delen van de bevolking onder druk zetten (uh, doordraven is ook een kunst) en komen allemaal op hetzelfde neer: voor uw eigen bestwil moeten wij uw vrijheid een beetje inperken. Sorry, maar voor eigen veiligheid moeten wij voorkomen dat u domme dingen doet. Ziet u? Wij kunnen beter gevolgen doorzien dan u, burger. En daarom mag u geen foto's maken in het stemhokje. Sorry!
Je reinste betutteling. Het is dan ook te hopen dat minister Plasterk het advies van de Kiesraad naast zich neerlegt. Nederlandse mannen en vrouwen zijn oud en wijs genoeg om uit te maken of ze mee willen doen met de stemfierage. Ze hebben daarbij geen paternaliserende overheid nodig die voor ze besist of ze wel helemaal in kunnen staan voor de gevolgen van hun fotootje met hun iPhone of hun Samsung.
Als klassiek-liberaal blijf je dit mantra natuurlijk herhalen, maar ook nu gooi ik het weer op tafel: overheid, laat de burger met rust. Zeker tijdens het uitoefenen van één van de grondvrijheden in een democratisch - het vrije stemrecht - geeft het absoluut geen pas om via allerlei randmaatregelen en -verboden de burger alsnog te treiteren en dwars te zitten. Stemfies zijn een eigentijds verschijnsel die bij het 21e eeuwse Nederland horen. De overheid moet daar met z'n tengels vanaf blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten