Lokale PvdA-bestuurders boos op PvdA

Geen categorieapr 04 2014, 12:45
PvdA-wethouder Co van Schaik uit Terneuzen leidt de rebellerende troepen tegen Spekman en Samsom.
Een bijzonder lezenswaardig interview in Trouw gisteren, met PvdA-wethouder Co van Schaik die ruim 36 jaar heeft bestuurd namens zijn partij in Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Lezenswaardig, niet per sé omdat hij uitlegt waarom uitruil onverstandiger is dan compromissen, of dat hij oproept meer te nivelleren. Nee, het venijn zit hem in deze passage:

U stuurde na de verkiezingen Samsom en partijvoorzitter Spekman een woedende brief. Van u moeten ze weg. Vindt u dat ook nog na hun excuusbrief?
"Zeker. De kiezer heeft het ongelooflijk goed gezien, de verkiezingsbeloften zijn voor honderd procent gebroken. Mensen stemden landelijk op de PvdA in de hoop op een andere koers. En wat doet de PvdA? Op sociaal gebied, wat heel belangrijk is voor ons imago, voeren ze een puur VVD-beleid. Hier in Terneuzen werd de huishoudelijke hulp aanvankelijk gekort met vijf miljoen, ik geloofde mijn eigen ogen niet. En in de plannen voor de sociale werkvoorziening van de vorige regering werden de mensen beter beschermd dan nu. Er zijn zo veel mensen die tegen me zeggen: Co, hoe is het mogelijk dat jouw PvdA dit soort dingen doet?"

Het is heel erg veelzeggend dat mensen als Van Schaik nu om de hoofden van Spekman en Samsom roept, want anders dan de meeste PvdA'ers die roepen om aftreden van partijgenoten, heeft Van Schaik geen landelijke ambities meer. De man kapt ermee, hij gaat met pensioen. Hij roept niet om het opstappen van de partijvoorzitter en de partijleider om zichzelf hopelijk een baantje te bezorgen, maar omdat hij zich terecht zorgen maakt over zijn partij.
Voor PvdA-haters zoals ons is dit natuurlijk erg goed nieuws. Een volkspartij zoals de PvdA draait op mensen als Van Schaik die decennialang dag en nacht klaarstaan om de partij te dienen en te besturen in allerlei dorpen en steden. Als zij het hoofd laten hangen en spreken van een forse vertrouwensbreuk, dan is die vertrouwensbreuk er ook.
Met andere woorden: met één speech van Samsom op de avond van de voor de PvdA desastreus verlopen gemeenteraadsverkiezingen zijn de sociaal-democraten er zeker nog niet bovenop. Aan de ontevreddenheid van de diehard achterban merk je gewoon dat dit hele tafereel binnenkort nog eens een staartje gaat krijgen. En daarna? Slijpt u de dolken maar, en haal de bijlen uit het vet. Daarna wordt het weer de nacht van de lange messen binnen de sociaal-democratische volkspartij. Van Schaik verzorgde vandaag alleen de prelude.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten