Lokale VVD'ers: "We moeten een campagne in met gebroken beloften"

Geen categoriejun 21 2013, 12:44
De paniek staat op het punt van uitbreken.
Anders dan de hoge heren in Den Haag voelen lokale VVD'ers wél een zware verkiezingsnederlaag aankomen volgend jaar. Zij maken zich dan ook ernstig zorgen.
De NOS was in staat om met een paar van zulke liberalen te praten. Hun probleem? "We moeten een campagne in met gebroken beloften". Geen 1000 euro belastingteruggave, de hypotheekrenteaftrek wordt helemaal niet beschermd, en, oh ja, dat begrotingstekort van 3 procent is ook maar losgelaten. 
Waar moet je als lokale VVD'er dan nog actie op voeren?

In november zijn er al de eerste gemeenteraadsverkiezingen in herindelingsgemeenten maar een duidelijke strategie voor die verkiezingen valt nog niet te ontdekken. De partijtop heeft nog geen knopen kunnen doorhakken. “Waarschuwen voor het ‘Rode Gevaar’ kan niet meer als je ermee regeert”, zegt een ingewijde. En het CDA is niet stevig genoeg om je tegen af te zetten, is de voorlopige analyse.

Niet geheel verrassend hebben deze lokale 'liberalen' het dan ook helemaal gehad met Rutte. Ze noemen hem zelfs 'yesterday's news'. Ook andere leden van de VVD-top, zoals Benk Korthals, moeten het ontgelden.
De VVD'ers beklagen zich met name over de machtshonger van de hoge heren. Alles moet daarvoor wijken, is ze opgevallen (joh!). Ja, zelfs lokale afdelingen, die juist het fundament vormen van de partij.

De behoefte om de macht vast te houden leidt tot een acute allergie bij de partijtop voor “gedoe” en “gedonder” in de partij. Eenheid en rust hebben immers twee keer tot verkiezingszeges geleid. Maar in de praktijk betekent rust doodse stilte. Inhoudelijke discussie, nieuwe ideeënvorming,  is er nauwelijks. Natuurlijk zijn er partijcommissies die debatten organiseren over allerlei zaken. En die zouden moeten leiden tot standpunten die terechtkomen in verkiezingsprogramma’s. Maar het program van 2012 was bijna een kopie van het program van 2010.

In november vinden er herindelingsverkiezingen gehouden in Leeuwarden, Alphen aan de Rijn en Heerenveen. Kort daarna moet Rutte zich verantwoorden bij het najaarscongres van zijn partij. De kans is groot dat we dan getuige zullen zijn van een flinke botsings tussen lokale VVD'ers die vrezen voor hun baan en invloed, en premier Lachebek die alles best vindt zolang hij zich maar minister-president mag noemen.
En daar heb ik nou eens enorm veel zin 'an. Onder VVD'ers neemt de paniek razendsnel toe, Rutte trekt zich daar niets van aan en gaat gewoon op de oude socialistische voet verder... ja, dat móét wel een bijzonder mooi theaterstuk worden straks.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten