Mannen vinden ogen belangrijker dan billen en borsten

Geen categorienov 09 2014, 18:00
Voorbij de oppervlakkigheid.
Mannen zijn stuk voor stuk holbewoners die slechts twee dingen belangrijk vinden als het gaat om vrouwen: billen en borsten. Dat is het heersende beeld bij feministen, vrouwenblaadjes, of eigenlijk bij vrijwel iedereen. Mannen worden ingedeeld in twee categorieën. Of je bent een billenman of je bent een borstenman. Wat blijkt? Dat beeld klopt niet.
Natuurlijk speelt het lichaam van een vrouw mee en vinden mannen de billen en borsten van vrouwen zeer interessant, maar er is meer. De Universiteit Utrecht heeft een onderzoek gedaan in opdracht van Volkskrant Magazine. Uit dat onderzoek onder meer dan 3.5000 mannen zien we dat steeds meer mannen niet de billen of borsten, maar de ogen van een vrouw belangrijk vinden. En niet-uiterlijke kenmerken als intelligentie, lief zijn en humor.

Onderzoeksleider Liesbeth Woertman, hoogleraar aan de UU en gespecialiseerd in de psychologie van het uiterlijk, is verrast door het belang dat mannen hechten aan intelligentie - meer dan aan het uiterlijk - bij een vrouw. "Ik ken geen onderzoek waarin dit zo expliciet als waarde naar voren komt."

En nee, dat zijn géén politiek-correct antwoorden van de onderzochte mannen, want het onderzoek is geheel anoniem uitgevoerd:

Zijn de mannen wel eerlijk? Mogelijk denken de respondenten dat ze dit moeten vinden. Maar Woertman hecht wel degelijk waarde aan de resultaten: "Mensen reageren vanuit de anonimiteit van hun computer, daar speelt sociale wenselijkheid geen rol. Een online vragenlijst is in de sociale wetenschappen een veelgebruikt en beproefd meetinstument."

Dat mannen massaal aangeven dat de ogen van een vrouw belangrijk zijn voor de aantrekkelijkheid, verbaast mij niets. We zijn helemaal niet zo oppervlakkig als vaak wordt gedacht. Ik denk dat de ogen van een vrouw het allermooist en allerbelangrijkst zijn, zeker als het om een vrouw gaat waar je de rest van je leven bij wil blijven. Als je in de ogen van je vriendin of vrouw kijkt - doe het maar eens - zie je hoe zij over dingen denkt, wat haar beweegt, etc. Er is niks mooiers dan in de ogen van een vrouw turen.
Wat ik ook mooi vind aan dit onderzoek, is dat veel mannen aangeven dat niet-uiterlijke kenmerken als intelligentie en humor heel belangrijk zijn voor de aantrekkelijkheid van een vrouw. Het is helemaal niet soft om dat te vinden. Het is juist heel normaal en verstandig, zeker als je wil gaan trouwen en voor de rest van je leven bij elkaar wil blijven.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten