Marco Rubio zet langzaam koers richting Republikeinse partijnominatie voor het presidentschap

Marco Rubio zet langzaam koers richting Republikeinse partijnominatie voor het presidentschap

Langzaam maar zeker begint zich af tekenen in Amerika welke kandidaturen om de Republikeinse nominatie voor het presidentschap kansloos zijn, en welke kansrijk. Marco Rubio lijkt zich te ontwikkelen tot een topfavoriet in de tweede categorie.

Met nog een paar dagen te gaan voor de primary in New Hampshire is er één kandidaat die momenteel de meeste aandacht op zich weet te vestigen. En het is niet Donald Trump. Nee, het is de Cubaans-Amerikaanse senator uit Florida genaamd Marco Rubio. Nadat zijn campagne wat in het slop leek geraakt aan het begin van het jaar was zijn derde plaats in Iowa een belangrijke comeback voor hem. Ineens zijn alle ogen - ook alle media-ogen - weer op hem gericht.

En dat betaalt zich ook uit. Eén van de betrouwbaarste methodes om te meten wie uiteindelijk de partijnominatie in de wacht sleept en mag gaan strijden om het Witte Huis, is het aantal 'endorsements': verklaringen van prominente partijleden dat ze een bepaalde kandidaat gaan steunen. Maandenlang had Jeb Bush de meeste en meest prominente ondersteuningsverklaringen, maar deze week is Marco Rubio hem ruimschoots voorbijgeschoten, aldus 'verkiezingswatcher' FiveThirtyEight.

Gisteren voegde ook oud-gouverneur Bobby Jindall zich bij de lange rij van Republikeinen die Marco Rubio graag in het Witte Huis zouden willen zien. De voormalig eerste man van de staat Louisiana, die zelf ook een - overigens relatief kansloze - gooi deed naar de Republikeinse partijnominatie, volgt daarmee Rick Santorum en George Pataki. Ook deze inmiddels uit de race gestapte kandidaten zeiden het meeste vertrouwen te hebben in Rubio. Geen enkele kandidaat heeft inmiddels zoveel oud-gegadigden die zijn kandidatuur ondersteunen.

Maar ondanks dat de ondersteuningsverklaringen als een nauwkeurige voorspeller voor de einduitslag gelden, moet er wel gezegd worden dat hij er zeker nog niet is. De Texaanse senator Ted Cruz won vorige week de voorverkiezingen in Iowa en heeft dientengevolge ook de meeste afgevaardigden - nou ja, eentje meer dan Trump en Rubio dan. Ook de flamboyante biljonair Donald Trump is namelijk nog niet uit de race; momenteel houdt peilingsite RealClearPolitics de landelijke gemiddeldes van Cruz en Trump op 33% en 20%. Rubio wordt daarentegen geacht op een ruime tweede plaats te eindigen in New Hampshire.

Ook Rubio's directe tegenstanders Chris Christie, John Kasich en Jeb Bush hebben door dat Marco Rubio momenteel alle momentum heeft; via attack ads proberen de andere zogeheten 'gematigde' kandidaten nu zoveel mogelijk lucht uit zijn campagne weg te zuigen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer