Marianne Thieme hoopt op revolutie

Marianne Thieme hoopt op revolutie

De lijsttrekker van de Dierenpartij verwacht een "kiezersopstand" op 12 september. Tegen de mens, voor de dieren. Marianne Thieme hoopt er vurig op.

De Partij voor de Dieren staat in de peilingen op twee, soms drie zetels. Het gaat dus goed met de partij van Marianne Thieme, maar ze wil meer. Ze blijft uiteraard dag en nacht opkomen voor de aaibare dieren in de wereld, maar ze probeert ook eurosceptische kiezers over te halen om op 12 september "voor de dieren" te kiezen en tegen de bemoeienis van Brussel. Voor een margepartij die zich alleen maar bezighoudt met de belangen van dieren en niet maalt om de belangen van de mens, zijn twee zetels in de Tweede Kamer het maximum. De derde zetel moet dus bij de eurosceptische kiezer vandaan komen, die nu nog van plan is PVV of SP te stemmen.

In een interview met Nu.nl zegt Thieme dat ze hoopt op een "kiezersopstand". Ze positioneert zich bewust als buitenbeentje: "Het is volstrekt ongeloofwaardig als je alle partijen hoort zeggen dat ze de oplossing hebben, terwijl ze de problemen zelf hebben veroorzaakt." Meer dan ooit hebben mensen genoeg van de politiek, meent ze. In haar ogen is de Partij voor de Dieren "het redelijke alternatief" voor partijen als de PVV en de SP.

Maar Thieme is helemaal niet eurosceptisch.

Tijdens het eerste lijsttrekkersdebat van gisteren werd ook al duidelijk: Thieme moet niets hebben van de Europese Unie, behalve als het gaat om het verbeteren van het leefklimaat van dieren en diverse milieumaatregelen. Ze is dus hypocriet. Ze wil bijvoorbeeld niets liever dan Europese regels om mensen te dwingen minder of zelfs helemaal geen vlees meer te eten. De persoonlijke vrijheid om als inwoner van Nederland te kiezen wat je wil eten, is ver te zoeken bij Thieme.

En het kapitalisme keurt Thieme ook af.

In haar ogen is het heel raar dat politieke partijen streven naar economische groei, "omdat de aarde dit ecologisch niet aan kan". "Zelfs de SP wil inzetten op economische groei. Wij zijn de enige partij die zeggen dat economische groei de oorzaak is van de crisis." Thieme wil best meeregeren, als het kabinet maar "de grenzen van wat de aarde aankan respecteert". Het is onvoorstelbaar naïef om te denken dat economische groei niet haalbaar is (en we dus in feite het kapitalisme maar beter kunnen afschaffen) en dat een volgend kabinet "de grenzen van de aarde" moet respecteren.

Als Thieme echt een verschil wil maken, dan wordt ze een politicus in China, India of een andere opkomende grootmacht. Dáár worden de lakens uitgedeeld, dáár wordt het milieu het meest vervuild, dáár gaat men uit van een enorme economische groei, dáár wordt de aarde écht "uitgeput". Thieme zou beter moeten weten. Wat Nederland al dan niet doet op het gebied van dierenwelzijn en milieu is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Dat ze hoopt op een kiezersopstand ten gunste van de Dierenpartij zegt alles over haar naïeve kijk op de wereld.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties