Marion Maréchal-Le Pen breekt met Marine: wil uit de politiek vanwege debat over koers Front National

Geen categoriemei 10 2017, 10:00
De jonge parlementariër, en nichtje van Marine Le Pen, wil, zegt ze, meer tijd aan haar gezin besteden. Met andere woorden, ze gebruikt het gebruikelijke excuus om uit de politiek te stappen.
Marion Maréchal-Le Pen wordt al enkele jaren gezien als hét aanstormende talent van het Front National. Marion is het nichtje van Marine Le Pen, en de kleindochter van Jean Marie. In 2012 werd ze op 22-jarige leeftijd parlementariër voor het Front National. Daarmee was ze de jongste volksvertegenwoordiger in de geschiedenis van de Franse Republiek.
Geen geringe prestatie.
[caption id="attachment_166338" align="aligncenter" width="1024"]In 2012 werd Marion de jongste Franse parlementariër in de geschiedenis van de Republiek. Gauthier Bouchet (bron: Wikimedia Commons). In 2012 werd Marion de jongste Franse parlementariër in de geschiedenis van de Republiek. Gauthier Bouchet (bron: Wikimedia Commons).[/caption]
Helaas voor Marion denkt ze over een aantal zaken totaal anders dan haar tante, die het voor het zeggen heeft bij het Front National. Zo wil zij dat het FN zich eerst en vooral op drie kernthema's richt (immigratie, islam, de Franse identiteit). Wat haar betreft heeft Marine tijdens de campagne te vaak gesproken over andere thema's; thema's waardoor FN juist minder aantrekkelijk lijkt voor de gemiddelde Franse kiezer.
Daarnaast is Marion een overtuigd katholiek en sociaal-conservatief. Daarom vindt ze dat haar partij zich meer moet bezighouden met gezinszaken. Ook is ze een uitgesproken tegenstander van het homohuwelijk.
Ondertussen vindt Marine het vooral belangrijk om zich bezig te houden met sociaal-economische onderwerpen zoals Frexit, waarmee ze volgens de Marionisten juist een groot deel van de Franse kiezers tegen zich in het harnas heeft gejaagd.
In plaats van een interne ruzie aan te gaan met haar tante kiest Marion er nu dus voor om de politiek te verlaten. Maar, let wel, dat is vrijwel zeker tijdelijk. Naast dat ze meer tijd wil doorbrengen met haar 3-jarige dochtertje zegt Marion namelijk ook dat ze gelooft dat Franse kiezers tegenwoordig niet meer op doorgewinterde carrierepolitici willen steunen. Ze willen liever mensen in de politiek die ook ervaring in het bedrijfsleven hebben. Daarom gaat ze op zoek naar een 'normale' baan.
Maar dat is dus tijdelijk. Uiteindelijk is ze wel degelijk van plan om terug te komen... maar pas als Marine weg is en zijzelf de interne richtingenstrijd heeft gewonnen.
Wat dit betekent voor Front National moge duidelijk zijn: onder Marine heeft de partij serieuze beperkingen, zeker in het zuiden van Frankrijk. Haar economische plannen zijn veel te links en isolationistisch. Als FN op termijn echt wil meedoen voor het presidentschap moet de partij hervormd worden -- en ja, dat moet dan gebeuren langs de lijnen van Marion. FN als echt rechtse partij kan heel groot worden. Als het economisch socialistisch blijft is de rek er nu wel uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten