Mark Rutte: ''Nederland doet niet mee aan vergeldingsactie tegen Syrië

Geen categorieapr 13 2018, 19:00
Wat heerlijk om dit te horen: Mark Rutte heeft aangegeven dat Nederland niet zal meedoen aan een eventuele vergeldingsactie richting Syrië. Een grootschalige oorlog jegens het land in het Midden-Oosten is niet het beste voor Nederland op dit moment. Nederland zal wel begrip hebben als een eventuele actie proportioneel is vergeleken met de omstandigheden. Natuurlijk ambigue diplomatisch gepraat.

Op de vraag of Nederland bereid is mee te doen aan een aanval, antwoordde Rutte: "Nee, daar is op dit moment geen sprake van." Het kabinet heeft er wel begrip voor, mits de actie proportioneel is. Maar 'er is op dit moment geen sprake van dat Nederland militair zou participeren'.

Rutte noemde het waarschijnlijk dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de aanval. Hoe wel het bewijs niet onomstotelijk is, is het volgens de premier voldoende om een militaire actie tegen Syrie te rechtvaardigen.

Het is een erg verstandige actie van onze premier, omdat het een slechte keuze zou zijn om als land weer actief mee te doen aan een militaire operatie in het Midden-Oosten. Niet alleen vanwege het feit dat we daar niet de middelen voor hebben, maar ook vooral omdat aan de andere kant ook nog de Russische Beer te wachten staat om te reageren als het nodig is. Voor Europa en daarmee Nederland is het een verschrikkelijk onverstandige keuze als er overgegaan wordt op actief militair ingrijpen in Syrië als het land steun geniet van de Russen.
Dan zal er geen sprake zijn van een Koude Oorlog, maar een uiterst warme oorlog. Dat is voor niemand positief.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten