Mark Rutte schaart zich achter EU en vindt Donald Trump 'lomp' handelen

Geen categoriemei 17 2018, 8:24
Mark Rutte, de man die altijd erg goed zijn woorden uitkiest, heeft nogal grote woorden gebruikt om Donald Trump te kwalificeren. Op een Europese top heeft de president van de EU, Donald Tusk, zich erg negatief uitgelaten over de Amerikaanse president en Rutte is pal achter hem gaan staan.

Tusk zei op de EU-top in de Bulgaarse hoofdstad Sofia dat "je na de recente beslissingen van Donald Trump kunt denken dat je met zulke vrienden geen vijanden meer nodig hebt". Ook zei hij dat als Europa nu hulp nodig heeft, het alleen nog op zichzelf kan vertrouwen.

Premier Rutte sluit zich daarbij aan. "Na lang aandringen vanuit Europa om het niet te doen, zegt Amerika vrij lomp toch het akkoord met Iran op. Ook op andere punten doet Amerika dingen uit zichzelf, zonder rekening te houden met bondgenoten. En dat is niet goed."

Volgens Rutte blijft de vriendschap met de Verenigde Staten belangrijk. "Maar de vanzelfsprekendheid dat je goed naar elkaar luistert wanneer de één iets van plan is en dat afstemt met zijn partners en bondgenoten, lijkt op dit moment doorbroken."

Ik heb in een vorig artikel gezegd dat Iran de VS en de Europese landen niet tegen elkaar uit moet spelen, omdat de laatst genoemden altijd voor de VS zullen kiezen, maar daar moet ik helaas op terugkomen. Dit had ik niet verwacht en zeker niet van iemand als Mark Rutte, die toch vrij voorzichtig is in zijn woordkeuze.
Is het Midden-Oosten dan toch uiteindelijk het onderwerp dat de schisma tussen de Amerikanen en de Europeanen zal bewerkstelligen? Komt uit een vorm van Europese hybris toch de overmoed om het eigen ego op te blazen en net te doen alsof de Europeanen het wel alleen aankunnen? Het is vast een vorm van het eenwordingsproces binnen de Europese Unie. Europees nationalisme, maar het zal meer consequenties hebben dan men verwacht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten