Martin Sommers over 'mensenrechten'

Geen categoriejun 23 2013, 14:00
Eisen.
Wat zijn mensenrechten? In mijn beleven hebben we het dan over alle vrijheden die de mens van nature toekomen; met vrijheden bedoel ik dus zaken die niet beperkt mogen worden door de staat. Denk daarbij aan het recht op de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van religie, recht op eigendom, etc.
De laatste tijd is het begrip 'mensenrechten' echter nogal onder handen genomen door progressieven, die er heel andere zaken mee bedoelen. Martin Sommers bekritiseert die mensen in een column voor de Volkskrant. Het is mijn leestip voor vandaag. Citaat:

Maar dan zegt Timmermans instemmend dat de mensenrechten gaandeweg zijn verruimd. De staat heeft de plicht zich in te zetten voor een bestaansminimum, voor fatsoenlijke gezondheidszorg, en zelfs voor behoorlijke arbeidsvoorwaarden. Nederland overweegt de protocollen van de Raad van Europa voor sociaal-economische rechten te ratificeren. Woorden van een minister zijn niet onschuldig. 

Alle zogenaamde 'rechten' die een actieve houding van de overheid veronderstellen zijn geen mensenrechten. Dus nee, je hebt niet het 'recht' op een minimum inkomen, een dak boven het hoofd, etc. Daar moet je helemaal zelf voor zorgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten