Massademonstratie voor onafhankelijk Catalonië

Massademonstratie voor onafhankelijk Catalonië

Prima.

Het is vervelend voor Spanje zelf, maar als liberaal kan ik dit alleen maar van harte steunen: hoe kleiner staten zijn, hoe beter.

In de Catalaanse hoofdstad Barcelona hebben donderdag honderdduizenden mensen betoogd voor een afsplising van het (relatief rijke) gebied van Spanje. Volgens de stedelijke overheid namen 1,8 miljoen mensen aan de optocht deel. De burgemeester van Barcelona, Artur Mas van de nationalistische partij CiU, is één van de grote pleitbezorgers van de Catalaanse onafhankelijkheid. De demonstratie vond plaats ter gelegenheid van de 300ste “nationale feestdag” van de noordoostelijke Spaanse regio.

Opvallend dat steeds meer regio's voor onafhankelijkheid kiezen - of, beter gezegd, aangeven onafhankelijk te willen worden. Schotland, Catalonië, nog even en Friesland eist ook een referendum.

Het aparte hieraan is dat de meeste regio's wél weer lid willen worden/blijven van de Europese Unie. Misschien dat ze juist door de EU de moed hebben om onafhankelijkheid te eisen; het geeft ze rugdekking.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties