Massale demonstraties in Griekenland: Uur U nadert

Geen categoriejun 21 2015, 20:00
Duizenden Grieken zijn vanavond de straat opgegaan om zich uit te spreken tegen de door de EU gewenste bezuinigingen.
Morgen komen de leiders van de eurolanden bijeen om het lot van Griekenland te bespreken... en te bepalen. Hoewel de Griekse regering er nog altijd op gokt dat deze landen het eurogebied koste wat het kost bij elkaar willen houden, is dat alles behalve zeker. Er wordt door experts ernstig rekening gehouden met de mogelijkheid dat Europa de Grieken vertelt dat ze geen extra steun zullen krijgen als ze de benodigde bezuinigingen niet doorvoeren. In dat geval is hun land binnenkort officieel bankroet.
Hoewel het economisch en financieel gezien nuttig zou zijn om te bezuinigen zijn de meeste Grieken daar fel op tegen. Zij hebben het gevoel dat de machtige Europese landen de macht over hebben genomen in hun land en dat de gewenste bezuinigingen helemaal niet nodig zijn.
Ondertussen spreken Griekse kranten al over "Het Uur U." Daarmee wordt bedoeld dat er binnenkort (morgen dus) definitieve besluiten worden genomen. De Grieken krijgen hulp of het is einde oefening voor ze. Zoals De Telegraaf uitlegt:
Op de 'Grote Maandag' wordt besloten of er opnieuw financiële steun naar de Grieken gaat. De Griekse premier Alexis Tsipras van Griekenland weigert de btw te verhogen en de pensioenen te verlagen. Vrijdag zei voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad dat het de laatste kans voor de Grieken is om te kiezen voor een akkoord of faillissement. Sindsdien zijn de linkse politici in noodlijdende land in allerijl een voorstel aan het maken om Europa tegemoet te komen. Hamvraag is of dat voorstel door Europa wordt geaccepteerd.
De afgelopen maanden en jaren hebben Griekse banken 86 miljard euro gekregen van de rest van Europa. Dit geld was bedoeld om een faillissement te voorkomen. Ondanks die steun staat de economie van het land alsnog op omvallen. Als de EU niet over de brug komt kunnen verschillende grote Griekse banken hun deuren binnenkort sluiten.
Ondertussen neemt de verdeeldheid gestaag toe in Griekenland zelf. Een groot deel van het Griekse volk weigert verdere bezuinigingen te steunen, maar met name ondernemers dringen erop aan bij hun regering om Europa toch haar zin te geven. Zij willen de euro namelijk ten koste van alles houden.
In recente dagen hebben Grieken massaal geld opgenomen bij pinautomaten. Als er morgen geen steun komt is het hek vrijwel zeker van de dam. Het is dan buitengewoon onwaarschijnlijk dat Griekenland in de eurozone blijft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten