Meerdere energieleveranciers op één aansluiting mogelijk

Geen categorieapr 19 2017, 22:00
Vanaf 2018 kunnen consumenten en bedrijven op één aansluiting energiecontracten afsluiten met meerdere elektriciteitsleveranciers. Dat liet de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt onlangs weten. Dit kan gunstig uitpakken voor je energierekening.
Dankzij deze maatregel kunnen consumenten en bedrijven straks de stroom voor bijvoorbeeld de laadpaal van een elektrische auto bij een andere leverancier afnemen dan de stroomvoorziening in huis. Bedrijven die energie opwekken en dit aan het net terugleveren kunnen dit ook bij een andere leverancier doen dan bij wie ze stroom afnemen. Op deze manier kunnen zowel particuliere als bedrijfsmatige afnemers van energie de voor hen gunstigste contracten afsluiten.
Ontwerpbesluit ACM
De ACM publiceerde eerder dit jaar het ontwerpbesluit Meerdere Leveranciers Op Een Aansluiting, waarin sprake is van deze verruimde keuze. Aan dit besluit ligt een intensieve samenwerking van bedrijven in de energiesector en de ACM ten grondslag. Volgens ACM-bestuurslid Henk Don kan het besluit geld opleveren doordat consumenten en bedrijven straks meer keuzes hebben in leveranciers aan wie ze stroom leveren en van wie ze stroom afnemen. Bijgevolg zorgt het besluit voor meer concurrentie in duurzaam geproduceerde elektriciteit en wordt elektrisch rijden gestimuleerd.
windmills-984137_960_720
Bijdrage aan energietransitie
De ACM is groot voorstander van verduurzaming van energie. Volgens de toezichthouder draagt het ontwerpbesluit dan ook bij aan de energietransitie. Bovendien zorgt ACM ervoor dat netbeheerders hun investeringen in duurzaamheid kunnen terugverdienen als deze efficiënt zijn.
Extra elektriciteitsmeter noodzakelijk
Huishoudens en bedrijven die bij meer dan één energieleverancier stroom willen afnemen, moeten op eigen kosten wel een extra elektriciteitsmeter laten installeren. Daarmee kunnen consumenten hun zelf opgewekte stroom niet meer zelf gebruiken, omdat de stroom van de ene meter niet tegelijkertijd naar hetzelfde stopcontact mag lopen als de stroom van de andere meter. Volgens de belangenvereniging van energiebedrijven Energie Nederland is de regeling dan ook vooral gunstig voor bedrijven die zelf stroom opwekken. Bedrijven die een uitgebreid wagenpark aan elektrische voertuigen hebben, kunnen aanzienlijk goedkoper uit zijn als zij stroom opwekken en de stroom voor het wagenpark via een andere leverancier afnemen.
Overheid hanteert één meter voor vermindering energiebelasting
Twee energieleveranciers op één aansluiting levert vooralsnog geen belastingvoordeel op. Consumenten hebben maar één keer recht op vermindering van de energiebelasting. De overheid blijft hiervoor één meter hanteren. Deze vermindering energiebelasting wordt voor alle huishoudens en bedrijven toegepast, omdat gas en elektriciteit basisbehoeften zijn. Ten slotte is het niet mogelijk om gas van meer dan een energieleverancier af te nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten