Meldplicht voor vuurwerkvergrijpers om onveilige situaties te voorkomen

Geen categorienov 05 2018, 12:00
Om te voorkomen dat voormalige overtreders van het vuurwerkbesluit tijdens oud en nieuw de fout ingaan, wil de politie een meldplicht voor deze lieden. Daar gaat je sessie met oliebollen, op naar het bureau! Hoe die meldplicht er precies uit gaat zien is nog onbekend. De reden is dat de afgelopen jaren politieagenten werden lastiggevallen en in gevaarlijke situaties verkeerden vanwege onbehoorlijk gedrag.
Waar het vroeger normaal was dat mensen met respect explosieven behandelden, daar is het nu normaal dat mensen elkaar met vuurwerk bestoken. Denk maar eens aan deze heftige beelden uit Zweden waar groepen 'jongeren' met vuurwerk op andere omstanders schoten. Om die maatschappelijke teloorgang van de mores te verbloemen, pleit Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb voor een vuurwerkvrije stad. Tja, dat is hoe het nu gaat in Nederland. De mores verdwijnen en de vrijheid verbieden is het enige dat nog rest. Ook in tal van andere gemeenten zijn dergelijke plannen om de teloorgang van normen en waarden te verbloemen. Dit alles omwille van de veiligheid. Dat terwijl het aantal slachtoffers van vuurwerk steeds verder daalt, eigenlijk zou je zeggen dat er dus weinig misgaat:
[caption id="attachment_212864" align="aligncenter" width="500"]Aantal incidenten met vuurwerk die leidden tot een bezoek aan de Spoedeisende Hulp bij een Ziekenhuis. Bron: Veiligheid.nl Aantal incidenten met vuurwerk die leidden tot een bezoek aan de Spoedeisende Hulp bij een Ziekenhuis. Bron: Veiligheid.nl[/caption]
Om te voorkomen dat gebruikers van illegaal vuurwerk wederom de fout in gaan en redefictie plaatsvindt zouden zij zich moeten melden. "Het is een zwaar middel, maar gemeenten lopen een groot risico als zich illegaal vuurwerk in een woning bevindt", aldus de programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren dhr. Verkuijlen. De meldplicht maakt het voor instanties eenvoudiger om te gaan met illegaal vuurwerk.
"Er moeten dan huizenblokken en woningen worden ontruimd. Het is wat ons betreft het overwegen waard." Het illegale vuurwerk is zo gevaarlijk dat het kan worden vergeleken met de Russische granaten die men in Amsterdam op elk tweede stoepje aantreft: "Pakketten met illegaal vuurwerk dat de kracht heeft van een aanvalsgranaat. Daarbij komt dat het, anders dan legaal vuurwerk, massa-explosief is. Gaat er één af, dan gaat gaat alles af."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten