Merkel: Groot-Brittannië moet maar uit de EU

Merkel: Groot-Brittannië moet maar uit de EU

Als Groot-Brittannië echt minder arbeiders uit andere EU-landen binnen wil laten moet dat land maar uit de Unie stappen.

Dat heeft bondskanselier Angela Merkel vorige week duidelijk gemaakt aan premier David Cameron.

Bondskanselier Angela Merkel ziet het Verenigd Koninkrijk nog liever uit de EU vertrekken dan een compromis te moeten sluiten over het Europese migratiebeleid, meldt Der Spiegel. Volgens het weekblad accepteert Merkel niet dat de Britten willen tornen aan de vrijheid van beweging van arbeidskrachten binnen de landen van de Europese Unie.

Cameron wil graag een quotum invoeren. Helaas voor hem beschouwt Berlijn dat als een "point of no return." Als de premier daar echt aan vasthoudt kan zijn land in de ogen van Merkel maar beter uit de EU stappen. En ja, ze heeft hem dat persoonlijk duidelijk gemaakt in een gezellig onderonsje.

Dit is natuurlijk een geweldige ontwikkeling voor... UKIP. Nigel Farage zegt nu al jaren dat de EU een ondemocratisch, autoritair monster is waarin technocraten bepalen wat er gebeurt en waarin de nationale soevereiniteit een niet-bestaand begrip is. Groot-Brittannië is er niet blij mee dat het totaal overlopen wordt door immigranten - die zich overigens vervolgens weinig of niet aanpassen aan hun nieuwe omgeving - maar als het daar iets aan wil doen wordt Duitsland boos: ze hebben het maar te accepteren, niet zeuren, je bent al jaren geen baas over eigen grenzen meer.

Cameron wil daar iets aan doen - omdat hij weet dat zijn politieke carriere anders ten einde komt - maar tegelijkertijd wil hij de rest van de Unie niet te veel tegen zich in het harnas jagen. Hij bevindt zich dus in een bijzonder moeilijke situatie. Aan de ene kant wil hij zelf in de EU blijven en aan de andere wil hij UKIP zo klein mogelijk houden. Helaas voor hem kan dat laatste eigenlijk niet - heeft Merkel hem nu verteld - tegelijk met het eerste.

Moet de Britse premier uiteindelijk kiezen tussen Europa en zijn premierschap?

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties