Merkel in de problemen: coalitiegesprekken Duitsland lopen spaak

Merkel in de problemen: coalitiegesprekken Duitsland lopen spaak

Of ze moet nu zaken doen met de SPD... of er moeten nieuwe verkiezingen komen.

Voor Angela Merkel zijn het bijzonder vervelende dagen. De Bondskanselier wilde een grote coalitie in elkaar zetten van CDU-CSU-FDP-Groenen, maar de liberalen van de FDP zijn uit de gesprekken gestapt. Ze hebben er namelijk geen fiducie in dat ze eruit komen met elkaar.

De liberale FDP heeft de gesprekken nu beëindigd. Volgens voorzitter Christian Lindner van de FDP zijn de vier partijen er niet in geslaagd om een vertrouwensbasis te bereiken of een gemeenschappelijk idee over de modernisering van het land vinden. ,,Het is beter niet te regeren, dan verkeerd te regeren", zei hij.

Dat is wat opmerkelijk omdat hij afgelopen vrijdag nog heel positief was. Gisteravond was dat vertrouwen opeens verdwenen. De reden? Volgens hem "ligt er vandaag een papier op tafel met talloze tegenstrijdigheden, open vragen en onverenigbare doelstellingen." En waar de partijen het wel met elkaar eens zijn is de belastingbetaler de pineut, aldus Lindner. En nee, daar gaat hij niet mee akkoord.

Voor Merkel is dit nu een waar hoofdpijndossier aan het worden. Ze wil namelijk niet samenwerken met Alternative für Deutschland. Daardoor heeft ze nog maar één mogelijkheid over voor een meerderheidskabinet: een coalitie met de sociaaldemocratische eurofielen van SPD. Die partij, geleid door Martin Schulz, heeft echter al laten weten geen interesse te hebben in regeringsdeelname.

En dus? Nou, er kan een minderheidskabinet komen -- wat bijzonder risicovol is -- óf Merkel moet nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dat laatste is ook een groot risico, maar als ze wint kan ze vervolgens wel doorgaan op de manier waarop zij dat wil. Met een minderheidscoalitie is ze continu afhankelijk van de goodwill van oppositiepartijen. Zoals we van 2010 tot 2012 hebben gezien in Nederland is dat alles behalve een recept voor succes.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer